Οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου και Πλατανιά για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και τις ανατροπές στο ΕΣΠΑ (audio)

16:28 13/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους προβληματισμούς τους για τις αλλαγές στα δύο βασικά εργαλεία χρηματοδότησης, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που αντικαθίσταται με το «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, εξέφρασαν στη διάρκεια συνεντεύξεών τους στην ΕΡΤ Χανίων, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών, δίνοντάς

του το όνομα του οραματιστή Αντώνη Τρίτση, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι δεδομένης της επιτυχίας του προηγούμενου προγράμματος, χωρίς ποτέ να προκληθεί η παραμικρή ένσταση, οι Δήμαρχοι προβληματίζονται από την αντικατάσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης που στελεχώνονταν από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, με μια νέα Επιτροπή παρά τον Υπουργό. Από την πλευρά του, ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο στη νέα επιτροπή να συμμετέχει η ΚΕΔΕ μέσω εκπροσώπου της.


Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συμπεριλαμβάνονται έργα διευθέτησης- αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, ύψους 10.285.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων:

• Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 ευρώ
• Αποχέτευση ακαθάρτων Δ.Ε. Ακρωτηρίου, περιοχή Χωραφάκια-Σταυρός, 5.000.000 ευρώ
• Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.00 ευρώ

Τα χρήματα του προγράμματος που θα έχει διάρκεια ως το 2023, προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Καθολική ανησυχία για το ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, έγινε εκτενής αναφορά για τις περικοπές έργων του ΕΣΠΑ, ενώ αποτυπώθηκε η πλήρης διαφωνία των μελών της Επιτροπής, για πιθανή περικοπή έργων και δράσεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Η υπόθεση ξεκίνησε με το έγγραφο που απέστειλε στις αρχές – μεταξύ των οποίων και προς τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης- ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Τσακίρης, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει δηλαδή τα συμβασιοποιημένα έργα θα συνεχιστούν. Ωστόσο οι δράσεις που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στο υπουργείο.
Στην ουσία, υπάρχει ορατός κίνδυνος να μείνουν εκτός του προγράμματος, όλα τα μη συμβασιοποιημένα έργα, αφού προβλέπεται ότι: «Οι δράσεις που έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη. Ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κ.λπ. για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 10/4/2020 στην ηλεκτρονική Διεύθυνση [email protected] και στο [email protected] (ΕΥΣΕ). Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δε θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με τις προαναφερθείσες οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης, των συνεπειών της πανδημίας.
Οι νέες σχεδιαζόμενες δράσεις προμηθειών και εξοπλισμού του Τομέα Υγείας, πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την πανδημία και όχι ευρύτερες ανάγκες, ενώ προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κεντρικός συντονισμός, και ιδανικά αν είναι εφικτό η κεντρική προμήθεια, απαιτείται κάθε τέτοια δράση να προωθείται μόνο με προηγούμενη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου Υγείας».

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργου Μαρινάκη

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα