Οι απολύσεις στο επίκεντρο των συνδικάτων για την απεργία της 8/12

17:51 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σύνολο των εργασιακών ζητημάτων και ειδικά το ενδεχόμενο της αύξησης του αριθμού των απολύσεων, κυριαρχούν στις ανακοινώσεις των συνδικάτων, με τις οποίες καλούν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της 8ης Δεκεμβρίου.

H ΓΣΕΕ επισημαίνει πως «αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που συνεχίζονται, πραγματοποιεί την προσεχή Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 24ωρη Γενική Απεργία

και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.
Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή και για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της Πέμπτης και το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως θα είναι η ηχηρή απάντησή μας «.

Έκκληση της ΣΕΣ

Η ΣΕΣ καλεί τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου «να μην επιβάλουν άλλες καταστροφικές “μεταρρυθμίσεις” στην ελληνική αγορά εργασίας και στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων μετά από επείγουσα έκκληση της ΓΣΕΕ.
Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους πιστωτές της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να πιέζει για περαιτέρω απορρύθμιση της ήδη ιδιαιτέρως απορυθμισμένης αγοράς εργασίας.
Τα βασικά θέματα που περιλαμβάνουν οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι:
– Κατάργηση της απαίτησης να εγκρίνει το Υπουργείο Εργασίας τις ομαδικές απολύσεις
– Αύξηση του ανώτατου ορίου των διαπραγματευόμενων ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% του εργατικού δυναμικού σε μια επιχείρηση
– Αλλαγές στην νομοθεσία ώστε να καθίσταται ευκολότερη η απόλυση συνδικαλιστών και δυσκολότερη η διαδικασία κήρυξης απεργιών
– Νέες διατάξεις για τους εργοδότες αναφορικά με το lock-out
Επιπλέον οι πιστωτές αντιστέκονται στην πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στηρίζει τη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ στις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΣ Luca Visentini δήλωσε: «Αυτές οι νέες απαιτήσεις για τις περαιτέρω αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις έχουν απόλυτα ιδεολογική κατεύθυνση και είναι παράλογες από οικονομική άποψη. Θα βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απλώς θα απομακρύνουν κάθε ελπίδα της χώρας για ανάκαμψη. Πότε θα κατανοήσει το ΔΝΤ ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα ισχυρά συνδικάτα αποτελούν τα βασικά συστατικά στοιχεία των πιο επιτυχημένων οικονομιών της Ευρώπης; Η φτώχεια, η ανισότητα, η εκμετάλλευση και η καταστρατήγηση δικαιωμάτων δεν οδηγούν στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης. «Καλώ τους Υπουργούς του Eurogroup να μην ωθήσουν τους Έλληνες εργαζόμενους σε περαιτέρω εξαθλίωση».

Η ΟΤΟΕ συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη και όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της: «ενώνει τη φωνή και τη δύναμή της με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας, που αγωνίζονται ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας και της ισοπέδωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Με κεντρικό σύνθημα «Χαμένος Αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δίνουμε!» το σωματείο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καλεί σε συμεμτοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Διεκδικούμε, ανατροπή των μνημονιακών κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Διαγραφή του χρέους, δεν αναγνωρίζουμε το χρέος τους. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας με επίκεντρο τη μισθωτή εργασία και τις ανάγκες της. Όχι στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την Κυβέρνηση. Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις για όλους. Μέτρα για την ανακούφιση της ανεργίας με ουσιαστική αύξηση και επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας».

Aπό την πλευρά του το Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, γηροκομείων, εργαστηρίων διαγνωστικών κέντρων και συναφών χώρων, αναφέρει ότι: «Θα απεργήσουµε, όχι για την τιµή των όπλων, αλλά µε ισχυρή την πεποίθηση ότι µπορούµε να επιβάλουµε το δίκιο µας. Να µπλοκάρουµε τα σχέδια της κυβέρνησης, να ανοίξουµε το δρόµο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Το σωματείο καλεί στη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30πμ.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία του Τύπου και των ΜΜΕ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν την 24ωρη απεργία, μία ημέρα νωρίτερα στις 7 Δεκεμβρίου 2016 (από 6πμ της 7/12 έως 6πμ της 8/12).

Keywords
Τυχαία Θέματα