Οι αμπούλες εμβολίου της Pfizer/Biontech περιέχουν περισσότερες δόσεις

12:25 18/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Μια αμπούλα του εμβολίου της Biontech/Pfizer περιέχει περισσότερες από πέντε δόσεις όταν αραιώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και όπως έχουν διαπιστώσει φαρμακοποιοί ο τελικός όγκος είναι επαρκής για μέχρι και επτά δόσεις. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασθέντων ειδικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου η παραγωγική ικανότητα της εταιρείας βρίσκεται στο ξεκίνημα

της, και η ζήτηση παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.

Σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες της Biontech/Pfizer από την Βρετανία και τις ΗΠΑ μια αμπούλα του εμβολίου BNT162b2 περιέχει πέντε δόσεις εμβολίου 0,3 χιλιοστόλιτρων η κάθε μια μετά την αραίωση. Τα φιαλίδια των 2 ml είναι προγεμισμένα με 0,45 mlσυμπυκνωμένης εμβολιαστικής ουσίας που πρέπει να αραιωθεί με 1,8 ml ισοτονικού αλατούχου διαλύματος μέσα στην αρχική αμπούλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει ποσότητα 2,25 ml, που είναι μεγαλύτερη από επτά δόσεις στην επιθυμητή συγκέντρωση αντιγόνου της μία δόσης των 0,3 ml.

Σε tweet του ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων σημειώνει ότι γνωρίζει ότι μερικές αμπούλες εξακολουθούν να περιέχουν υπολείμματα του εμβολίου μετά τη λήψη πέντε δόσεων. Ο Οργανισμός συνεργάζεται με την Biontech/Pfizer σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος και διευκρινίζει ότι δεδομένης της έκτακτης ανάγκης για την υγεία, είναι επί του παρόντος αποδεκτό να χρησιμοποιείται κάθε διαθέσιμη πλήρης δόση είτε έκτη ή πιθανώς έβδομη από κάθε φιαλίδιο έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα. Η αρχή επισημαίνει, ωστόσο, ότι το περιεχόμενο πολλών φιαλιδίων δεν πρέπει να αναμιγνύεται και μια πλήρης δόση δεν πρέπει να προέρχεται από πολλά φιαλίδια.

Παραμένει άγνωστο ένα τα φιαλίδια εμβολίων που προορίζονται για την ΕΕ παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερη ποσότητα. Γεγονός είναι πάντως ότι σε χώρες όπου έχει ξεκινήσει ήδη ο εμβολιασμός η προκύπτουσα διαφορά στα φιαλίδια πετιέται. Λόγω της έλλειψης όμως εμβολίων, οι επιπλέον δόσεις θα ήταν πολύ χρήσιμες και θα μπορούσαν να αυξήσουν την υπάρχουσα προσφορά έως και 40%

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Pfizer «η ποσότητα του εμβολίου που παραμένει στο φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων μετά την αφαίρεση πέντε δόσεων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των βελόνων και των συριγγών που χρησιμοποιούνται».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα