Οι Youssou N’Dour και El Anatsui ανάμεσα στους τιμώμενους με βραβείο Praemium Imperiale

14:06 13/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στους βραβευθέντες του 29ου Praemium Imperiale, γνωστού και ως «Νόμπελ των τεχνών», συμπεριλαμβάνονται εφέτος ο γνωστός εκπρόσωπος της σενεγαλέζικης μουσικής Γιουσού Ν΄Ντουρ και ο γλύπτης El Anatsui από τη Γκάνα.

Το διεθνές βραβείο θεσπίστηκε το 1988 από την Japan Art Association. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του στις 18 Οκτωβρίου στο Τόκιο, κάθε ένας από τους πέντε νικητές που διακρίθηκαν θα λάβει το ποσό των 15 εκατομμυρίων γεν

(περίπου 117.000 ευρώ) από τον πρίγκιπα Χιτάτσι, τον νεότερο αδελφό του αυτοκράτορα Ακιχίτο.

Ο 57χρονος Γιουσού Ν΄Ντουρ συνθέτης και στιχουργός είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες μελωδίες του, στις οποίες «παντρεύει» τη Σενεγαλέζικη παραδοσιακή μουσική mbalax με την τζαζ, τη σόουλ και την ποπ. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Πίτερ Γκάμπριελ, Πολ Σάιμον και καθώς και με τη Νένε Τσέρι.

Ο Γιουσού Ν΄Ντουρ είναι ο πρώτος Σενεγαλέζος καλλιτέχνης που λαμβάνει αυτό το βραβείο. Μετά από μερικά χρόνια που αφιέρωσε στην πολιτική, ο Γιουσού Ν΄Ντουρ κυκλοφόρησε το τελευταίο του 34ο άλμπουμ με τίτλο «Africa Rekk».

Ο δεύτερος τιμώμενος Αφρικανός καλλιτέχνης, El Anatsui γεννήθηκε το 1944. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή καλλιτέχνες και ο ακριβότερος της Μαύρης Ηπείρου. Τα έργα του εμπνέονται από τις πολιτιστικές αφρικανικές παραδόσεις τις οποίες συνδέει με τις σύγχρονες έρευνες στην αισθητική. Εκθέσεις του έχουν γίνει στα μεγαλύτερα μουσεία. Είναι ο πρώτος Γκανέζος που βραβεύεται από την Japan Art Association.

Στους νικητές του βραβείου περιλαμβάνονται ο 69χρονος θρύλος του χορού, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, η 60χρονη ιρανικής καταγωγής καλλιτέχνης Σιρίν Νεσάτ και ο 80χρονος ισπανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ Μονέο.

Η υποτροφία για τους νέους καλλιτέχνες, που καθιερώθηκε το 1997, απονέμεται σε ένα λιβανέζικο σχήμα. Ο λόγος για τη Θεατρική Εταιρία και Πολιτιστική Ένωση Ζουκάκ (Zoukak Theatre Company and Cultural Association).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα