Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Ρουμανία παρά την απόσυρση του επίμαχου νόμου

13:04 6/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το μισό εκατομμύριο έφτασαν οι συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι και σε δεκάδες πόλεις στη Ρουμανία, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τον νόμο που αθώωνε δημόσιους λειτουργούς και πολιτικούς από κατηγορίες για διαφθορά.

Νέο σχέδιο νόμου παρουσιάζει η κυβέρνηση

Ακόμη και μετά την απόσυρση του διατάγματος από την κυβέρνηση –μια απόφαση που μένει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο–

οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή, με τον κόσμο να φωνάζει «Δεν σας πιστεύουμε, δεν θα σταματήσουμε».

Romania protests persist despite government climbdown. Read more: pic.twitter.com/yWWmFTCnIR

Reuters Top News (@Reuters) February 6, 2017

Η κυβέρνηση έχει πει πως το διάταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε εσπευσμένα την περασμένη Τρίτη, είχε σκοπό την εναρμόνιση του ποινικού κώδικα με πρόσφατες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, οι επικριτές του υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση -που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από έναν μήνα- επικαλέστηκε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας ώστε να αντανακλά τις δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να επιφέρει το ισχυρότερο πλήγμα σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς που συνεχίζεται αφότου η Ρουμανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007.

«Όταν ανακαλέσαμε το έκτακτο διάταγμα, επανήλθαμε στην αρχική κατάσταση, όπου υπήρχαν πολλά αντισυνταγματικά άρθρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Γιορντάκε: «Θα ετοιμάσουμε και θα δημοσιοποιήσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο έπειτα από δημόσια διαβούλευση».

Η εντολή για απόσυρση του διατάγματος που εκδόθηκε την Κυριακή θα διαβιβασθεί στο κοινοβούλιο, όπου μπορεί να απορριφθεί. Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και ο μικρότερος εταίρος τους στον κυβερνητικό συνασπισμό διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης πρόταση μομφής για το διάταγμα, την οποία κατέθεσαν οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι και η Ένωση Σώστε τη Ρουμανία και από την οποία αναμένεται να επιβιώσει.

«Δεν νομίζω πως το κοινοβούλιο θα απορρίψει την ανάκληση του διατάγματος, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να εισαγάγει ορισμένες από τις αμφιλεγόμενες πρόνοιες σε ένα σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα», δήλωσε ο Σέρτζιου Μισκόιου, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στον Πανεπιστήμιο Μπάμπες-Μπόλιαϊ.

«Η απώλεια αξιοπιστίας της κυβέρνησης είναι πολύ σοβαρή και οποιοδήποτε νέο μέτρο λαμβάνει, όχι μόνο στον δικαστικό τομέα, ανεξάρτητα από τη φύση του, θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία και μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες στους δρόμους», τόνισε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα