Όχι στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση των εργοδοτών

15:35 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έντονη αντίθεση της στην απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους εξέφρασε σήμερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ Λάρισας για να καταθέσει υπόμνημα προς την διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Καραμεσίνη καθώς και προς τα μέλη του Οργανισμού. Στο υπόμνημα αναφέρονται οι λόγοι που η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας εκφράζει

την αντίθεση τους καθώς και τις αξιώσεις και διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.

Το υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές συνοδευόμενος από μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιαπλές υποστήριξε τονίζοντας ότι «είμαστε πλήρως αντίθετοι με την αναβάθμιση των απαράδεκτων προγραμμάτων, τα οποία εκτός από την αναπαραγωγή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την εργασία με ημερομηνία λήξης, «δεσμεύουν» τους εργοδότες να διατηρούν για 3 επιπλέον μήνες τους εργαζόμενους στην εργασία και το επίδομα ανεργίας που προέρχεται από τις κρατήσεις των εργαζόμενων για την προστασία των ανέργων, θα δίνεται στους εργοδότες. Έτσι οι άνεργοι μετατρέπονται σε πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις, δίνοντας από την τσέπη τους τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος, στους εργοδότες τους και οι εργοδότες θα καταβάλουν τη διαφορά μέχρι τον άθλιο νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μικτά κάτω των 25 ετών.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει και διεκδικεί:

Να μην μετατραπεί το ισχνό επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας.Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους και τις οικογένειές τους.Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και σταθερών τηλεφώνων. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους & απλήρωτους.Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου. Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια για την πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα διόδια. Δωρεάν δημόσια υγεία & φάρμακο για όλους και δωρεάν παιδεία για όλους.Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές, υπεραστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους.Επιδότηση του ενοικίου στο 100% απ’ το κράτος στους ανέργους.Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.Δημιουργία σύγχρονων ξενώνων αστέγων στις μεγάλες πόλεις με κρατική χρηματοδότηση.Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο-5θήμερο-35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών με ΣΣΕ και δικαιώματα.Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους.Καμία απόλυση συμβασιούχου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτό αφορά και την Περιφέρεια. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Άμεσες μαζικές προσλήψεις πλήρους και μόνιμης εργασίας στους τομείς δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, ΟΤΑ, σε έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν. Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με την ευθύνη του κράτους. Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών στα οικόπεδα του, στο Ν. Λάρισας.

Keywords
Τυχαία Θέματα