Ο Τραμπ έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια, έπληξε τα ομόλογα

19:31 11/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ράλι που προκάλεσε η εκλογή Τραμπ στη προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έδειχνε σημάδια εξάντλησης την Παρασκευή αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές όδευαν στη καλύτερη τους εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2014. Αντίθετα, η αγορά των κρατικών ομολόγων ήταν υπό μεγάλη πίεση με τις αποδόσεις να ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 υποχωρούσε 0,56% και ο δείκτης Dow Jones 0,26% στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με απώλειες 0,55%. Ο γερμανικός

δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη 0,39% ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 με απώλειες 0,81%.

Ο αντιπρόεδρος της Fed Στάνλευ Φίσερ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ ήταν αρκετά ισχυρές για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων αλλά η Fed παρακολουθούσε στενά τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.

Οι ανησυχίες για αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου από την Fed τον Δεκέμβριο και οι προσδοκίες για ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών προκάλεσαν ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με τους δείκτες ομολόγων της Bank of America Merrill Lynch, η αξία των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών παρότι η αμερικανική αγορά ήταν κλειστή λόγω της Ημέρας των Βετεράνων.

Επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών με προεξέχοντα τα ιταλικά ομόλογα. Τα τελευταία πλήττονται λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση στις 4 Δεκεμβρίου.

Τι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις των αγορών στη νίκη Τραμπ


Παρά την κριτική που έχει ασκηθεί σε ορισμένες από τις πολιτικές που έχει προτείνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, η σημαντική δημοσιονομική ώθηση από την μείωση των φόρων και ο περιορισμός των κανονισμών θα μπορούσαν να τονώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και τις κινητές αξίες όπως μετοχές και εταιρικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, το δημοσιονομικό σχέδιο του Τραμπ θα σηματοδοτήσει την πρώτη απτή στροφή μακριά από το μείγμα πολιτικής που επικράτησε μετά την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, δηλαδή την χαλαρή νομισματική πολιτική με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο Τραμπ θα μπορούσαν να μην εφαρμοσθούν πλήρως αν οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ελλείμματα λόγω αντιρρήσεων του Κογκρέσου. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα επικρατήσει αβεβαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη προέρχεται από τις πολιτικές προστατευτισμού που θα μπορούσαν να συμπιέσουν το παγκόσμιο εμπόριο και να προκαλέσουν εμπορικούς πολέμους.

Ενας άλλος κίνδυνος για την οικονομία και τις αγορές προέρχεται από την ενίσχυση των λαικΐστικων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την επικράτηση του Τραμπ σύμφωνα με τους ίδιους.

Keywords
Τυχαία Θέματα