«Ο σημαιοφόρος» του Ρίλκε στο Θέατρο 104

10:12 21/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το νεανικό αριστούργημα του Rainer Maria Rilke «Το τραγούδι του έρωτα και του θανάτου του σημαιοφόρου Χριστόφορου Ρίλκε», που παρουσιάζεται επί σκηνής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη θεατρική ομάδα Ubuntu, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο 104.

Το δημοφιλέστερο έργο του Rilke –«ένα πεζό μολυσμένο από στίχους» όπως ο ίδιος ο ποιητής το χαρακτήριζε- γραμμένο το 1906, με αφορμή τον θάνατο στο πεδίο της

μάχης ενός μακρινού προγόνου του ποιητή, μας αφηγείται μια λυρική ιστορία ενηλικίωσης και ηρωισμού, μια πορεία από τον φόβο στη γενναιότητα, θέτοντας σε διαπραγμάτευση την έννοια του «ήρωα».

Το 1662, ο δεκαοχτάχρονος ιππότης Χριστόφορος Ρίλκε οδεύει προς το μέτωπο, ενάντια σ’ έναν εχθρό που δεν ξέρει, μην ξέροντας όμως ούτε ο ίδιος ποιος είναι. Καλπάζοντας «πάνω από σκοτωμένους χωρικούς», σε ένα ζοφερό τοπίο, μέσα σε καπνούς και συντρίμμια, θα ψάξει να βρει γύρω του την ομορφιά για να αντισταθμίσει την ασχήμια και τη βιαιότητα του πολέμου. Στο τέλος, όμως, ο σημαιοφόρος -πια- Χριστόφορος Ρίλκε, θα πέσει νεκρός και θα είναι σαν να κάηκε από την ίδια αυτή φλόγα για ζωή που φούντωνε μέσα του. Μόνος του. Ένας διάττων αστήρ.

Πιστή στη θεατρική απόδοση μεγάλων λογοτεχνικών έργων και την αφηγηματικότητα, όπως στις προηγούμενες δουλειές της («Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ»-Bios, «Διαβολιάδα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ»-Bios), και εισάγοντας για πρώτη φορά στοιχεία του θεάτρου-ντοκουμέντου, η ομάδα UBUNTU θα επιχειρήσει μια επί σκηνής ανασύσταση όσων συνειδητά ο Ρίλκε δεν άρθρωσε στις 26 στροφές–εικόνες του ποιήματός του: μαρτυρίες επιζώντων πολέμου θα δημιουργήσουν το τοπίο μέσα στο οποίο, δύο ηθοποιοί – αφηγητές θα ερμηνεύσουν το ποίημα, ενώ συνεντεύξεις και αποσπάσματα από βιογραφίες σημερινών «ηρώων» θα προσπαθήσουν να ανοίξουν διάλογο της ιστορίας τού τότε με τη ζωή τού σήμερα.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ρασιδάκη
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη
Έρευνα, Δραματουργία: Ελεάνα Τσίχλη, Άρης Λάσκος
Παίζουν: Άρης Λάσκος, Ελεάνα Καυκαλά
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά- Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τζέλα Χριστοπούλου, Μαίρη Αντωνοπούλου
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Πρεμιέρα: Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στις 21.00
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00
μέχρι τις 27 Μαΐου 2018.

Διάρκεια: 65΄
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65), 5 ευρώ (ανεργίας, ατέλεια ηθοποιών και σκηνοθετών)

Θέατρο 104 (Κεντρική Σκηνή)
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Τηλ.: 210 3455020

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα