Ο Π.Λάμπρου για παιδεία – κινητοποιήσεις ΑΣΓΜΕ

13:32 17/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κανονικότητα για μας δεν είναι απλά να ανοίγουν τα σχολεία. Απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μορφώνονται τα παιδιά μας ολόπλευρα και ουσιαστικά», δήλωσε στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) Πέτρος Λάμπρου.

Αναλυτικότερα, ο κ.Λάμπρου,

επισήμανε τα εξής:

«Ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων η εικόνα είναι απελπιστική.

Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε πολλά νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τμήματα προνηπίων,

η «παγίωση» για 25αρια τμήματα στα Δημοτικά σχολεία και 27αρια στα Γυμνάσια και Λύκεια έχει οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων και σε υποβάθμιση πολλών σχολείων,

οι καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έχει οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο σχολείων ΕΠΑΛ και σε απίστευτη ταλαιπωρία γονείς και μαθητές,

κανονικότητα είναι πλέον οι «περιπλανώμενοι» καθηγητές από σχολείο σε σχολείο χωρίς την αναγκαία παιδαγωγική σταθερότητα της σχέσης με τους μαθητές,

η 2η και 3η ανάθεση νομιμοποιείται και διευρύνεται,
υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,

τα παιδιά που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης την έχουν πλημμελώς ή και καθόλου ή οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν, τα ολοήμερα σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν,

σε πολλές περιοχές δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η μεταφορά των μαθητών, σε πολλά σχολεία μαθητές κάνουν μάθημα σε container,

τα ξενόγλωσσα βιβλία στο λύκειο τα πληρώνουν ακόμη οι γονείς, η υποχρηματοδότηση αποτελεί καθημερινό εμπόδιο στην στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων και ο κατάλογος των προβλημάτων δεν έχει τελειωμό…

Η ‘’επιστροφή’’ στην κανονικότητα» που προανήγγειλε η κυβέρνηση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποδείχθηκε πολύ γρήγορα κούφια λόγια. Με ψίχουλα δεν γίνεται δωρεάν παιδεία.
Ούτε ένα βήμα πίσω από τη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Παίρνουμε θέσεις μάχης και διεκδικούμε:

-Εδώ και τώρα να λειτουργήσουν όλα τα ολοήμερα σχολεία, όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ, όλα τα τμήματα κατευθύνσεων. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.

-Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια και η Πρόσθετη Διδακτική στήριξη στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών, όχι στη διδασκαλία με 2η και 3η ανάθεση.

-15 μαθητές ανά τάξη για νήπια, α’ και β’ δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις.

-Να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να υπάρχει δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές.

-Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

-Να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την επισκευή, βελτίωση των σχολικών κτιρίων, την ανέγερση νέων όπου χρειάζεται και τον απαιτούμενο έλεγχο αντισεισμικής θωράκισης.

-Να μη δίνεται ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.

-Εδώ και τώρα άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Άμεσα να πραγματοποιηθούν οι 30.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Να λειτουργήσουν παντού όπου χρειάζεται τα Τμήματα Ένταξης και η παράλληλη στήριξη.

Ως ΑΣΓΜΕ καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των Δ.Σ και σε σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα τους και να οργανώσουν δράσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους.

Ήδη η κυβέρνηση, υπό την πίεση των κινητοποιήσεων, προχώρησε σε νέες κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ, αναγκάζεται να χωρίσει τμήματα μαθητών, λειτουργεί ολοήμερα τμήματα.

Στις 30 Οκτώβρη είμαστε μαζί με τα παιδιά μας στον αγώνα τους για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει! Κάθε Σύλλογος Γονέων Γυμνάσιου και Λυκείου, κάθε Ένωση Γονέων, κάθε Ομοσπονδία να στηρίξει ουσιαστικά τον αγώνα των μαθητών. Να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση».

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Τυχαία Θέματα