Ο «οικουμενικός Μίκης» και η σχέση του με την Αρκαδία

09:24 26/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον απόηχο της επίσκεψης του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη στην Τρίπολη για την συναυλία-αφιέρωμα προς το πρόσωπό του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αξίζει λίγο να αναφέρουμε την σχέση του Μίκη με την Τρίπολη και την Αρκαδία.

Σε ηλικία 15 ετών, το 1940, ο Μίκης Θεοδωράκης, βρέθηκε στην Τρίπολη όπου και έζησε εδώ την Κατοχή, μέχρι και το 1943. Το σπίτι που έμεινε η οικογένεια ήταν δίπλα στην Λέσχη Αξιωματικών Τρίπολης. Ο νεαρός Μίκης,

διεύθυνε τότε, την χορωδία της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, ενώ συνέθεσε και τον λειτουργικό ύμνο της Κασσιανής.
Σε ηλικία 17 ετών έδωσε συναυλία στην Τρίπολη. Η άνοδος της Χούντας των Συνταγματαρχών, έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί εξόριστος στην ορεινή Ζάτουνα Γορτυνίας, μαζί με την γυναίκα του (Μυρτώ) και τα παιδιά του (Γιώργος-Μαργαρίτα). Εκεί, εμπνεύστηκε τη σύνθεση για το γνωστό Ζ του Γραβά, αλλά και για άλλα τραγούδια.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Παυλής, του έδωσε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του, ενώ του γνωστοποίησε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, να δημιουργηθεί «Μουσείο Θεοδωράκη» στην Τρίπολη και τον προσκάλεσε να παρευρεθεί και στα εγκαίνια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Γιαννακούρας, του έδωσε ένα βιβλίο για την Αρκαδία, ενώ η υπεύθυνη Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου, του παρέδωσε βιβλίο-λεύκωμα για την ιστορία με τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Γιαννόπουλος, αφού του μίλησε για τη Ζάτουνα, άκουσε τον Μίκη να του λέει, ότι, στη Ζάτουνα, συνέθεσε δέκα κύκλους τραγουδιών με την ονομασία «Αρκαδίες».

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα