Ο μύθος της Ζόζεφιν Μπέικερ σε έκθεση στη Ρώμη

11:22 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Εθνική Ακαδημία Χορού της Ρώμης, 110 χρόνια από τη γέννηση της Ζόζεφιν Μπέικερ αποτίει φόρο τιμής στην πρώτη Αφροαμερικανή χορεύτρια καμπαρέ, ηθοποιό και τραγουδίστρια και μία από τις πιο αναγνωρισμένες αρτίστες στο Παρίσι με την έκθεση «Josephine Baker ένας μύθος του μιούζικ χολ», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η έκθεση που είναι μία συνεργασία με το Παρισινό Μουσείο στη Ρώμη και το Nixi.it, παρουσιάζει τα επιτεύγματά της «Μαύρης Αφροδίτης» όπως την αποκαλούσαν, από το θέατρο

στα Ηλύσια Πεδία έως τα φώτα των νυχτερινών κέντρων Folies Bergère και Bobino. Είναι ένα ταξίδι μέσα από αφίσες, φωτογραφίες, παρτιτούρες, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα.

Την έκθεση που θα λειτουργήσει από τις 12 Μαϊου έως τις 13 Ιουνίου επιμελήθηκε ο Τσεζάρε Νισίριο.

Η Φρίντα Τζοζεφίν ΜακΝτόναλντ γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1906 στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Ξεκίνησε το 1919 τις περιοδείες στην Αμερική με μπάντες και ορχήστρες, τραγουδώντας και παρουσιάζοντας κωμικά σκετσάκια. Αργότερα έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που πρωταγωνίστησε σε μια μεγάλη αμερικανική κινηματογραφική ταινία (Zouzou, 1934) και που έγινε η κύρια σταρ σε ένα από τα φημισμένα αμερικανικά music halls.

Από την Μπέικερ που πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες και έγινε αντικείμενο λατρείας ζωγράφων, ποιητών, ηθοποιών, εμπνέονταν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Σκοτ Φιτζέραλντ, Κριστιάν Ντιόρ.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ θεωρείται η κύρια φορέας του αμερικανικού πολιτισμού που εξήχθη στην Ευρώπη.

Ήταν ακόμα εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, πληροφοριοδότης για λογαριασμό της γαλλικής αντίστασης κατά των Ναζί και ακτιβίστρια φυσικά κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε πολλά παράσημα για τη δράση της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ μετά τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τής προσφέρθηκε ανεπίσημη θέση στο αμερικανικό κίνημα για την ισότητα, την οποία δεν δέχθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα