Ο Λαρισαίος… Ένιο Μορρικόνε

20:42 27/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά το πρώτο μεγάλο γκράφιτι που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων σε τοίχο πολυκατοικίας στην Κεντρική πλατεία της πόλης και απεικονίζει την προτομή ενός άγνωστου νέου, πιθανώς αθλητή, του 4ου αιώνα π. Χ., από ανασκαφή στα Φάρσαλα και φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο, από τους εικαστικούς Αστέριο Δημητρίου και Χρήστο Λάσκαρη, ένα δεύτερο απέκτησε η Λάρισα, σε τοίχο πολυκατοικίας στην οδό Μανωλάκη. Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, με τη στήριξη της

Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων απεικόνιση του Ιταλού συνθέτη Ένιο Μορρικόνε από σπάνιο εξώφυλλο της δισκογραφικής του συλλογής, έργο τριών εικαστικών, των Αστέριου Λάσκαρη, Χρήστου Λάσκαρη και Δήμητρας Καλογήρου.


Μετά από σκληρή δουλειά 4 ημερών, οι σκαλωσιές έφυγαν και αποκαλύφθηκε η επιβλητική εικόνα του μεγάλου καλλιτέχνη που πλέον στολίζει την πόλη μας.
Street art, graffiti, τέχνη του δρόμου, ζωγραφική στους τοίχους με σπρέι, όποιο όνομα κι αν έχει, είναι μια τέχνη που εξαπλώνεται, εξελίσσεται, διηγείται τη σύγχρονη ιστορία των πόλεων.
Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, αναγνωρίζουν την αξία και τη σημασία της street art. Στόχος είναι, μέσα από τα έργα να αναβαθμιστούν αστικοί χώροι, δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και να τραβήξουν την προσοχή των επισκεπτών της.
Το «πορτρέτο» του συνθέτη εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ένιο Μορρικόνε Ελλάδος, που έχει έδρα τη Λάρισα. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Κωνσταντίνος Παπακώστας.
Πρόσφατα υπήρξαν αφιερώματα στον Ιταλό συνθέτη με προβολή συναυλίας του στην ταράτσα του «Λίντο Οργανισμός» και ταινίας της οποίας έγραψε τη μουσική στον θερινό κινηματογράφο στο Μύλο του Παππά.
Την κινηματογράφηση της δράσης έκανε ο Γιάννης Χαρισούλης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορρικόνε Ελλάδος είναι ένας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σύλλογος αφιερωμένος στο έργο του μεγάλου ιταλού συνθέτη Ennio Morricone με τις περίπου 500 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μουσικές επενδύσεις.
Η απόφαση για την ίδρυση του Συλλόγου, πάρθηκε από τον πρόεδρο και κάποια από τα μέλη στο Αssago του Milano στις 19/11/2010.
Ιδρύθηκε το 2011 και έχει έδρα τη Λάρισα (Ελλάδα). Αριθμεί 1080 μέλη ως σήμερα και είναι ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως. Έχει σαν στόχο την προώθηση του μουσικού έργου του μεγάλου ιταλού συνθέτη ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με ακόμη ένα OSCAR για το έργο του.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής ENNIOMORRICONE ΕΛΛΑΔΟΣ θέλοντας να αποτυπώσει έντονα την παρουσία του Maestro στην Λάρισα, κατέθεσε την ιδέα δημιουργίας της προσωπογραφίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, έναντι της υπόγειας ρωμαϊκής δεξαμενής του Διοκλητιανού, τεραστίων διαστάσεων όσο και το έργο του. Η δράση έγινε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ρώμης και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο Σύλλογος τέλος προσανατολίζεται σε μια σειρά εκδηλώσεων σε Λάρισα και Αθήνα για το έτος 2018-2019.
Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν ειδικότερα στα εξής:
Β αρχαίο θέατρο Λάρισας
Υπόγεια Ρωμαϊκή Δεξαμενή του Διοκλητιανού2/ήμερο φεστιβάλ western
Αύλιο χώρο Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων
Κέντρο πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Εθνικό Νομισματοκοπείο
Ζάπειο Μέγαρο, καθώς και την επική συνάντηση μαζί του με αντιπροσωπεία του Συλλόγου στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης για να του απονεμηθεί τιμητική πλακέτα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα