Ο Γ.Στασινόπουλος για Θ.Γαλιατσάτο –Στ.Κοντονή

16:22 1/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν είναι πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή όπως εκφράζετε και τοπικά εδώ στην Ζάκυνθο, ενοχλείτε όταν ασκείται ακόμα και απλή κριτική. Συγκεκριμένα έτσι δικαιολογούνται και τα δημοσιεύματα που έβγαλε μετά την τελευταία επίσκεψη του κου Σπύρου στην Ζάκυνθο, αλλά δεν μας απάντησαν επί της ουσίας σε τίποτα», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλου Ιονίων Νήσων και Περιφερειακός Σύμβουλος Ζακύνθου με τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Γιώργος Στασινόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο κ.Στασινόπουλος, αναφέρει ότι:
«Από πού να

αρχίσουμε: από την αλλαγή χωροθέτησης της προβλήτας στο master plan παρά τις διαφορετικές αποφάσεις, από το παλιό νοσοκομείο, από την σύγχρονη γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη, από την οδική ασφάλεια και τον δρόμο Ξύγκια – Αλυκές που απεντάχθηκαν τα έργα, από την εξαίρεση του έργου της γέφυρας στο χείμαρρο Σκούρτη, από τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα λόγω των πυρκαγιών ή το ΤΕΙ που διακριτικά το διώχνουν και αυτό. Σε μια περίοδο που η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και οι φορείς χρειάζονται την Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια Ιονίων Νησιών έλαχε η παρέα του κ. Γαλιατσάτου. Μια παρέα που με μια σειρά ολιγοριών, αδράνειας, κομματικών σκοπιμοτήτων, έχει οδηγήσει τα Ιόνια Νησιά στα αναπτυξιακά τάρταρα.

Σε αυτά τα τριάμισι χρόνια, το μόνο που παρατηρούμε είναι να διαχειρίζονται και να σπαταλούν το αποθεματικό της Περιφέρειας. Πραγματικά αναρωτιόμαστε σε τι κατάσταση θα την παραδώσουν σε 18 μήνες. Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα. Στην διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων συνεχίζουμε να παρατηρούμε απεντάξεις των έργων ( Αλυκές –Ξύγκια, γέφυρα στο χείμαρρο Σκούρτη, οδική ασφάλεια), που με πολύ κόπο και προσπάθεια είχαν προγραμματιστεί. Η χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ και η ελάχιστη συμμετοχή σε διακρατικά Κοινοτικά Προγράμματα είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ανικανότητας τους. Ερωτηματικά προκαλεί η μη χρησιμοποίηση ίδιων πόρων σε έργα της περιφέρειας.

Για την διαχείριση απορριμμάτων, στο ίδιο έργο θεατές. Τα προβλήματα στην Κέρκυρα και στην Λευκάδα, θυμίζουν το αδιέξοδο που είχε οδηγηθεί η Ζάκυνθος στα προηγούμενα χρόνια. Όχι πως στη Ζάκυνθο τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά τουλάχιστον η δημοτική αρχή κάτι προσπαθεί να υλοποιήσει, πάρα τις τρικλοποδιές που προσπαθεί να θέσει η περιφερειακή αρχή, με την αρωγή του κ. Κοντονή. Διαπιστώνεται ότι δεν έχει γίνει τίποτα στις πυρόπληκτες περιοχές. Τις συνέπειες της πολιτικής τους τις είδαμε σε όλο της το μέγεθος στις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο. Τρέμουμε στην ιδέα, τι θα συμβεί στην περιφέρεια μας σε περίπτωση σεισμού, αφου η αδιαφορία της περιφέρεια για την Πολιτική προστασία είναι πρωτοφανής και οι εθελοντικές οργανώσεις είναι σε πλήρη διάλυση. Όσο φιλότιμα και να προσπαθούν οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας ,οι προσπάθειες είναι πάντα ασυντόνιστες λόγω απουσίας στρατηγικής πολιτικής.

Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί η παρέα του κ. Γαλιατσάτου, ότι ο ρόλος τους στην διαχείριση της περιφέρειας, είναι να υπηρετούν τον πολίτη και τα συμφέροντα του . Η περιφέρεια δεν είναι ένα σκαλοπάτι για την ανέλιξή τους στην Κεντρική Πολιτική σκηνή ή ενδεχομένως την ανάδειξη τους σε άλλους βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο θεσμός της Περιφέρειας απαιτεί αυτόδιοικητική φιλοσοφία, που σημαίνει ασφαλώς συναίνεση και συνεργασία και όχι να λειτουργεί η διοίκηση αυταρχικά. Ο δήθεν ανεξάρτητος ΑΝΑΣΑ κος Γαλιατσάτος στον τομέα της διοίκησης και διαχείρισης προσωπικού τον είδαμε και τον ζήσαμε. Η αυταρχική τους διοίκηση δεν εφαρμόζετε ούτε στα χειρότερα ολοκληρωτικά καθεστώτα, πηγαίνοντας μας πολλά χρόνια πίσω. Αυτοί οι τρόποι διοίκησης αποτελούν στοιχεία απειλής για τους υπαλλήλους οι οποίοι συχνά απεργούν και κλείνουν τις περιφέρειες.

Ουδέποτε συνέβαιναν παρόμοια γεγονότα σε καμία περιφέρεια ,ούτε στο παρελθόν επί της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Η διαχείριση και το οργανόγραμμα των υπηρεσιών με κάθετες τομές στις διευθύνσεις και στα τμήματα, φαίνεται ότι δεν έχουν σκοπό την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών της περιφέρειας αλλά την κηδεμόνευση και προσβολή της προσωπικότητας των υπαλλήλων. Δεν περιμέναμε από τον κ, Γαλιατσάτο και τους συνεργάτες του, να έχουν σφικτό «management» ενός Οργανισμού, που παρουσιάζει καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα σε σειρά υπηρεσιών και προώθηση των έργων. Δυστυχώς αυτό που θα αφήσουν στην επόμενη διοίκηση θα είναι μια περιφέρεια χωρίς σχέδια και χωρίς έργα υποδομών.

Το μόνο που φαίνεται να λειτουργεί άψογα, όπως άλλωστε σε όλα τα αριστερού τύπου καθεστώτα, είναι το γραφείο τύπου, το οποίο απαντά άμεσα και αναμεταδίδουν χωρίς δεύτερη σκέψη τις απαντήσεις τους……αλλά για τα έργα κουβέντα. Ωστόσο η ζημιά έχει γίνει. Και είναι πραγματικά πολύ μεγάλη».

Keywords
Τυχαία Θέματα