Ο Γ.Στασινόπουλος για απένταξη έργων και «διαχειριστικό εφιάλτη» ΠΙΝ

13:08 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Απολογισμό…απένταξης έργων», χαρακτήρισε τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), που παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, την περασμένη Κυριακή στην Κέρκυρα, ο περιφερειακός σύμβουλος Ζακύνθου, μέλος του συνδυασμού «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» και νέος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος, με συνέντευξή του στην τοπική ΕΡΤ, έκανε λόγο για «ανίκανη Περιφερειακή Αρχή που δεν μπορεί να προχωρήσει

ούτε καν τα έργα του παλιού ΕΣΠΑ που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα ειδικά για τη Ζάκυνθο να χάνονται οριστικά, σεβαστά ποσά για σημαντικά έργα και τα οποία δεν μπορούν εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ είναι πολύ δύσκολη η επανένταξη, η συνέχιση και ολοκλήρωσή τους, μέσω του νέου ΠΕΠ Ιονίων Νήσων (ΕΣΠΑ 2014-2020)».

Όπως τόνισε ο κ.Στασινόπουλος, με αφορμή και σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού του, «Ομολογούμε πως διαβάζοντας τον μακροσκελή απολογισμό του Περιφερειάρχη, μάς δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι δεν ζούμε στα Ιόνια Νησιά, αλλά σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Σε μια Περιφέρεια τυχερή που βιώνει όλα αυτά τα »θαυμαστά» που τόσο »γλαφυρά» παρουσιάστηκαν. Δυστυχώς όμως για τη Περιφερειακή Αρχή μένουμε εδώ και παρά τις όποιες καλές προθέσεις μας να τα πιστέψουμε, η αφήγηση δεν συμβαδίζει με τα πραγματικά γεγονότα και μόνο ως εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί. Σε μια Περιφέρεια, που δεν προχωρεί ελάχιστα έργα μόνο στην Κέρκυρα και που αλλού (;), στην Κεφαλονιά, σε μια Περιφέρεια που οι διοικητικές και οι τεχνικές της υπηρεσίες είναι υπό διάλυση, σε μια Περιφέρεια, που απεντάσει 16 έργα, εκ των οποίων τα 7 της Ζακύνθου».

Σύμφωνα με τον κ.Στασινόπουλο, «Όσα ειπώθηκαν -δυστυχώς- βρίσκουν απέναντι τους την καθημερινότητα μας. Μια καθημερινότητα που βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με όσα είχαν προεκλογικά υποσχεθεί, αλλά και με όσα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Καλά και άγια όλα αυτά τα ωραία λόγια, αλλά ταιριάζουν σε…άλλη περίσταση, σε προεκλογική ομιλία ίσως. Δηλώνει υπερήφανος ο κ.Γαλιατσάτος, για την απορροφητικότητα της Περιφέρειας, για έργα που είχαν δρομολογηθεί και ωριμάνσει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Γιατί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτά που γίνονται είναι όσα είχαν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα από το παρελθόν και κυρίως είχαν συμβασιοποιηθεί και ξεκινήσει η κατασκευή τους».

Μάλιστα, ανέφερε, πως, «Ο Περιφερειάρχης, δεν κάνει κουβέντα όμως για τα έργα που χάθηκαν οριστικά για την Ζάκυνθο, όπως: Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση 580.000 ευρώ-Δρόμος Αλυκές – Ξύγκια 4.543.729 ευρώ-Οδική ασφάλεια 4.950.000 ευρώ-Υποστήριξη ΧΥΤΑ Ζακύνθου 144.832 ευρώ-Αποκατάσταση Αγίας Μαύρας 392.240 ευρώ-Πληροφοριακό σύστημα Τουριστικής Προβολής Ζακύνθου 220.000 ευρώ-Αποκατάσταση Ιερού ναού Αγίας Αικατερίνης 434.300 ευρώ. Επίσης χάθηκε και η χρηματοδότηση του έργου που αφορούσε την προμήθεια χερσαίων και πλωτών μέσων για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών 975.000 ευρώ».

Πρόσθεσε, δε, ότι, «Ας αφήσει ο κ.Γαλιατσάτος, τα πυροτεχνήματα για την Μέρκελ και τον κ. Φούχτελ, όταν την ίδια στιγμή που καμαρώνουν, για τις δήθεν επαφές τους με θεσμικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν ανακαλύψει τον επενδυτικό παράδεισο της Περιφέρειας μας, δεν μπορούν διορθώσουν τις υπηρεσίες τους, που μπαίνουν εμπόδιο σε οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια με καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε, ότι διαχειρίζεται την μιζέρια της Περιφέρειας με επικοινωνιακή μαεστρία. Το 2017 πριν λίγο άρχισε και το μόνο σίγουρο είναι ότι, όσον αφορά την Περιφερειακή Αρχή, θα φύγει το ίδιο άπραγο και ανούσιο , όπως το 2016».

«Το μόνο καλό»-υποστήριξε-«είναι ότι το 2019 είναι ακόμα πιο κοντά, και θα απαλλαγούμε από τον διαχειριστικό εφιάλτη που έλαχε στα Ιόνια Νησιά. Ο χρόνος κυλά εις βάρος της Περιφέρειας. Σε αυτή την πρόκληση η Περιφερειακή Αρχή αδυνατεί να ανταποκριθεί με σωστή ιεράρχηση των έργων που θα υπηρετούν ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης, μακριά από πελατειακές λογικές και τοπικισμούς».

Στη συνέχεια, επισήμανε πως, «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες ότι η κριτική μας στο απολογισμό του Περιφερειάρχη είναι ειλικρινής, αντικειμενική και μακριά από κάθε υστεροβουλία. Φεύγοντας ας αφήσουν πίσω τουλάχιστον την κατασκευή της γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη, έργο άμεσης προτεραιότητας και τον προβλήτα προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων αφού αδυνατούν την ολοκλήρωση των ήδη υπό κατασκευή έργων. Είναι καθήκον, που απορρέει από τον θεσμικό μας ρόλο, στον οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκρινόμαστε με σεμνότητα, υπευθυνότητα, και παρρησία».

Να σημειωθεί ότι ο κ.Στασινόπουλος, δεν παρέστη συνειδητά, όπως είπε, στον απολογισμό πεπραγμένων της ΠΙΝ, όπως και την προηγούμενη ημέρα, (το περασμένο Σάββατο), στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κέρκυρα, αφού, κατά την άποψη του υπάρχει συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση του οργάνου από την Περιφερειακή Αρχή, ενώ στην εν λόγω συνεδρίαση, όπως, επίσης, τόνισε, σχεδόν τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν στην Κεφαλονιά και ελάχιστα και μάλιστα ασήμαντα ήταν αυτά που είχαν να κάνουν με τη Ζάκυνθο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά και πως το νησί έχει μετατραπεί «σε φτωχό συγγενή» της Περιφέρειας, η οποία λειτουργεί «σαν η παλιά νομαρχία της Κέρκυρας», που «αβαντάρει» όμως και την Κεφαλονιά (σ.σ. προφανώς, λόγω και της Κεφαλλονίκιτης καταγωγής του Περιφερειάρχη, βάσει του παραπάνω σκεπτικού).

Επιπρόσθετα, έκανε γνωστό, πως δεν παρέστη και κανένας άλλος από τους περιφερειακούς συμβούλους της Ζακύνθου, οι οποίοι, πλην του ιδίου, που είναι μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ανηκουν στο συνδυασμό της πλειοψηφίας, ίσως και για δικούς τους λόγους, ενώ, έθεσε και το θέμα να αποκτήσει και η Ζάκυνθος έναν θεματικό αντιπεριφερειάρχη, όταν όλοι είναι από την Κέρκυρα και ένας από την Κεφαλονιά.

Τέλος, χαρακτήρισε τιμητικό για τον ίδιο, τον συνδυασμό και το νησί που εκπροσωπεί, το γεγονός πως ομόφωνα εξελέγη πρόσφατα νέος αντιπρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και αξιοσημείωτο, επίσης, ότι υπήρξε ομοθυμία στην εκλογή όλου του προεδρείου του οργάνου.

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Τυχαία Θέματα