Ο Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή προς την μειονότητα : Να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η Ελλάδα και τα προβλήματά της να τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα

11:55 20/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε χθες η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή. Έφτασα στις 7.15 περίπου στο τζαμί του Κιρ Μαχαλά χαιρέτισε τον κόσμο και έκανε μια ομιλία μικρής διάρκειας μέσα στο τζαμί.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα.

«Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλ. Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διήμερη θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;», ανέφερε και συνέχισε:
«Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος αλλά και το μεγάλο πλεονέκτημα να είστε ταυτόχρονα και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω και τις παραδόσεις σας . Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς και η Έλληνες πολίτες της Κωνσταντινούπολης είστε η γέφυρα για να αναπτύξουμε καλυτέρα τις σχέσεις μας. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».
Τον κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, τον συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος μιλώντας μέσα στο τέμενος(είναι ίσως η πρώτη φορά που αξιωματούχος της Ελλάδας μίλησε μέσα στο τέμενος )ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι και αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συζήτηση» που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και προσέθεσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μάς δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».
Ακολούθως, ο κ. Γιλντιρίμ μετέβη στο τουρκικό προξενείο της περιοχής, όπου είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο στο πλαίσιο του Ραμαζανιού.

Στο χωριό Λύκειο υπήρχε πλήθος κόσμου υπό δρακόντεια μετρά ασφάλειας που παραβρέθηκε για να ακούσει τον Τούρκου Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο κ. Γιλντιρίμ και εκεί ξεκίνησε μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, και έκανε εκτενέστατη αναφορά στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα. Τόνισε επίσης ότι έχουν συμφωνήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α.Τσίπρα να υπάρξει άλλη μια συνάντηση συνδιάσκεψη το φθινόπωρο πιθανώς στα μέσα του Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη .Τόνισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται η συνεργατικές επιχειρηματικές δραστηριότητες Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών και ευχήθηκε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να γίνουν επένδυσης και στην Θράκη και κυρίως στον αγροτοδιατροφικο τομέα .
Κλείνοντας ο κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ επισήμανε ότι το Ραμαζάνι είναι ένα έθιμο αλληλεγγύης αδελφοσύνης και ειρήνης και ευχήθηκε χρόνια πολλά στους παρευρισκόμενους

Στη συνεχεία αναχώρησε για τα Αρριανά ,οπού εκεί σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, στο παράρτημα του δημαρχείου Αρριανών, του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον δήμαρχο Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν, αμέσως μετά το τέλος του Ιφτάρ (δείπνο στο τέλος κάθε ημέρας καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού).
Ο κ. Αμανατίδης, στη σύντομη, διάρκειας ενός δεκαλέπτου συνάντησης, εξέφρασε στον Τούρκο πρωθυπουργό, τις ευχαριστίες του «για το πνεύμα το οποίο εκπέμφθηκε για τη συνύπαρξη των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών δώρισε στον κ. Γιλντιρίμ μία γραβάτα κόκκινου χρώματος, το οποίο όπως είπε είναι το αγαπημένο χρώμα του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς κι ένα κομποσκοίνι από το Άγιο Όρος, σε ανταπόδοση του δώρου που ο ίδιος δέχτηκε νωρίτερα από τον κ. Γιλντιρίμ, που ήταν ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι προσευχής, ενώ έκανε εκ νέου αναφορά στο καλό κλίμα που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Αμέσως μετά ο κ. Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το τοπικό τζαμί και προσευχήθηκε , ενώ ο κ. Αμανατίδης αναχώρησε για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης οπού αργότερα αποχαιρέτισε τον Τούρκου Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ .

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής λίγο πριν την αναχώρηση του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον κ. Γιλντιρίμ και χαρακτήρισε πολύ καλή τη συζήτηση που είχαν στη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου υποδέχθηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό, προς την Κομοτηνή.«Το καθαρό μήνυμα που δώσαμε, φεύγοντας από το τζαμί όπου πήγε να προσευχηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, είναι το μήνυμα του παραδείγματος της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, όπως είναι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι στη Θράκη και πρέπει να είναι παράδειγμα. Είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη και νομίζω ότι το μήνυμα το έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα το μεσημέρι με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.
«Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup νομίζω ότι η Θράκη δικαιούται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της ανάπτυξης το οποίο πρέπει να πάρει το επόμενο διάστημα. Αυτό βγήκε και από τις συναντήσεις μας με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον δήμαρχο Κομοτηνής όπου αναφέρθηκαν τα θέματα και προβλήματα της περιοχής. Δεσμεύτηκα να τα αναφέρω στην Αθήνα και στη συνέχεια θέλει δουλειά ώστε αυτός ο τόπος να έχει την ανάπτυξη και τη λύση των προβλημάτων που δικαιούται.

Keywords
Τυχαία Θέματα