Ο «Ελέφαντας» στο Θέατρο 104 – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Χρήστο Τσαβλίδη

13:04 10/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη devised παράσταση «Ελέφαντας», με κεντρικό άξονα τη μνήμη, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι στο Θέατρο 104, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 21:15.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Τσαβλίδης μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για το devised theatre ή αλλιώς το θέατρο της επινόησης, για το ιδιαίτερο κείμενο που μεταφέρεται στη σκηνή,

καθώς και για τις διαστάσεις της μνήμης, που αποτελούν και τον κεντρικό πυρήνα του έργου.

Σκηνοθετείτε τον «Ελέφαντα», μια devised παράσταση με κεντρικό άξονα τη μνήμη. Τι εννοούμε με τον όρο devised theatre και για ποιο λόγο το επιλέξατε;

Το devised theatre ή αλλιώς το θέατρο της επινόησης είναι μία μορφή θεάτρου, όπου το κείμενο της παράστασης γράφεται εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια των προβών. Ο δρόμος που επιλέξαμε εμείς ήταν ο εξής: διαλέξαμε το θέμα και στη συνέχεια αυτοσχεδιάσαμε πάνω σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες γύρω από αυτό. Ταυτόχρονα καταλήξαμε σε μία συγκεκριμένη δομή αφήγησης της ιστορίας που θέλαμε να πούμε και σιγά σιγά άρχιζε να μας αποκαλύπτεται η παράσταση. Η επιλογή αυτή ήρθε από την ανάγκη μας να μιλήσουμε για κάτι που μας ενδιαφέρει μέσα από μία ιστορία που θα φτιάχναμε μόνοι μας.

Μνήμη ατομική, μνήμη συλλογική. Πόσο πολυδιάστατη μπορεί να είναι η έννοια της μνήμης και με ποιες διαστάσεις της ασχολείστε στην παράσταση;

Η μνήμη είναι τεράστιο πεδίο έρευνας. Σε βαθμό που κι εμείς έπρεπε να βάλουμε κάποια όρια όταν χρειάστηκε να αποφασίσουμε τη δομή της παράστασης. Ο «Ελέφαντας» ήταν η ιδανική επιλογή για να αφηγηθούμε μία ιστορία γύρω από τη μνήμη. Ακουμπώντας, λοιπόν, τα όρια του παραλόγου, σκεφτήκαμε ότι θα έχει ενδιαφέρον αν δούμε τέσσερις ελέφαντες να κάνουν τα πάντα για να μην ξεχάσουν τις ιστορίες τους. Ιστορίες που μοιάζουν πολύ με τις δικές μας ιστορίες -των ανθρώπων. Μέσα από αυτό το πρίσμα προσεγγίσαμε τη μνήμη σε ό,τι αφορά την ιστορία. Ταυτόχρονα, μας απασχόλησαν ερωτήματα όπως το αν μνήμη είναι αντικειμενική και το πώς θέλουμε να θυμούνται οι άλλοι εμάς ή ακόμα πώς θέλουμε εμείς να θυμόμαστε τους εαυτούς μας.

Είστε μια ομάδα που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Πώς δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις θεατρικές συνθήκες στην Αθήνα;

Η ομάδα λειτουργεί από το 2011 με συντονιστή τον Τάσο Αγγελόπουλο. Οι υπόλοιποι συναντηθήκαμε λίγο αργότερα με την ομάδα, μιας και αποφοιτήσαμε όλοι από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Οπότε και οι πρώτες δουλειές έγιναν εκεί. Η Αθήνα είναι μία θεατρική αρένα. Παρ’ όλα αυτά την αγαπάμε πολύ και -για την ώρα- φαίνεται να μας αγαπάει κι αυτή.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της ομάδας Παπαλάνγκι;

Υπάρχουν δύο κείμενα που μας ενδιαφέρουν και όλα δείχνουν πως θα ασχοληθούμε με αυτά την επόμενη σεζόν. Για την ώρα, όμως, φροντίζουμε τον «Ελέφαντα».

Συντελεστές:

Κείμενο: Ομάδα Παπαλάνγκι

Σκηνοθεσία: Χρήστος Τσαβλίδης

Δραματουργική Επεξεργασία: Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνικά-Κουστούμια: Πέννυ Γεωργίου

Μουσική: Δήμος Βρύζας

Κίνηση: Ηλέκτρα Καρτάνου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Σαββίδης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Teaser Trailer: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Παίζουν: Παντελής Βασιλόπουλος, Μαρία Κωνσταντά, Άγγελος- Προκόπιος Νεράντζης, Έλλη Σαρρή

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι αποτελείται από αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ και λειτουργεί από το 2011 με συντονιστή τον Τάσο Αγγελόπουλο. Στα χρόνια λειτουργίας της, η ομάδα έχει συνεργαστεί με ιστορικά σχήματα, όπως η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη και το «Θέατρο Πόρτα» στην Αθήνα, ενώ δραστηριότητές της έχουν φιλοξενηθεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Black Box» (στη Θεσσαλονίκη) και το θέατρο «Φούρνος» (στην Αθήνα). Έχει συμμετάσχει στα «47α Δημήτρια» (Θεσσαλονίκη, 2012), στο «Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου» (Κιλκίς, 2015 και 2016), στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και στο φεστιβάλ «BITEF Poliphony» (Βελιγράδι, Σερβία). Ταυτόχρονα με τις θεατρικές παραστάσεις, η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ ασχολείται με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων, ενώ διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Πληροφορίες

«Ελέφαντας»

Θεατρική Ομάδα Παπαλάνγκι

Θέατρο 104 (Blackbox)
Ευμολπιδών 41, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός)

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητικό): 7 ευρώ, Ανέργων/Ατέλειες: 5 ευρώ

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3455020

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα