Ο χάρτης των εμβολίων: Ποια έχουν εγκριθεί, τι αναμένει η Ελλάδα

21:55 30/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ
Την ώρα που μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος των εμβολίων, μέχρι τώρα 3 εμβόλια έχουν εγκριθεί από την ΕΕ και δύο αναμένεται σύντομα να εξεταστούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ συνολικά 21 εμβόλια βρίσκονται στη Φάση 3 ενώ στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, συνολικά οι δόσεις που θα φτάσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου θα είναι 2,3 εκατομμύρια.

Τα εμβόλια που σήμερα έχουν εγκριθεί είναι αυτά των εταιρειών Pfizer-Biontech,
Moderna και Oxford Astrazeneca, ενώ υπό έγκριση τελούν αυτά των Novavax και Janssen. H Eλλάδα αναμένει εμβόλια και από τις τρείς εταιρείες που έχουν λάβει τη σχετική έγκριση. Συγκεκριμένα, μέχρι την 31η Μαρτίου αναμένονται 1,4 εκατομμύρια εμβόλια από την Pfizer, 240.000 από την Moderna και 700.000 από την Astrazeneca. 

Ως προς την πορεία των εμβολιασμών βάσει του προγραμματισμού που υπάρχει εκτιμάται ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 770.000 πολίτες και με τις δύο δόσεις. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι επιστημόνες αισιοδοξούν για επιτάχυνση των εμβολιασμών μετά τον Μάρτίο όταν και αναμένεται να προστεθούν και άλλα εμβόλια στη φαρέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα