Ο αθλητισμός στις συμπληγάδες της σήψης και της βίας

17:44 24/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

του Νάσου Μπράτσου

Τα πρωτοφανή επεισόδια που έγιναν στις 21/5 σε αγώνα της δεύτερης τοπικής κατηγορίας στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα μπάσκετ της Αθήνας, «άναψαν» τη συζήτηση όχι μόνο για το ίδιο το γεγονός, αλλά και για τις λογικές που πρέπει να διέπουν τον αθλητισμό.

Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό θέμα που προκύπτει από αυτά τα γεγονότα και ίσως και το «κέρδος» που μπορεί να προκύψει με αφορμή ένα δυσάρεστο γεγονός, γιατί και μέσα από αυτό, φαίνονται λογικές και απόψεις διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν

τέτοια ζητήματα.

Ο αγώνας θα έκρινε την άνοδο στην Α’ ΕΣΚΑ, μεταξύ της γηπεδούχου ομάδας του ΟΚΑΜ στο γήπεδο του Μαρκόπουλου και της φιλοξενούμενης Νήαρ Ήστ και διεκόπη από επεισόδια και εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, χρήση πυροσβεστήρων, καπνογόνων, κλπ. Ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, που καταδίκασαν τα επεισόδια.

H Δημοτική Αρχή της Καισαριανής, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια που εξελίχθησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ Ο.ΚΑ.Μ – Νήαρ Ηστ, τη Δευτέρα 21/5 προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς σε αθλητές και παρευρισκόμενους και υλικές ζημιές. Οι εικόνες ντροπής που εξελίχθησαν σε έναν αγωνιστικό χώρο γεμάτο οικογένειες με μικρά παιδιά δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με τις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού. Δεν έχουν καμία σχέση με το ιστορικό σωματείο της Νήαρ-Ηστ. Ένα σωματείο που συνδέθηκε με το λαό της πόλης και τις αγωνίες του και αποτέλεσε για δεκαετίες διέξοδο και έκφραση του λαϊκού μαζικού αθλητισμού.

Τα επεισόδια αυτά -συνέχεια παρόμοιων που γίνονται εδώ και χρόνια- είναι άλλη μια απόδειξη της κοινωνικής σήψης που απαντάται και στον αθλητισμό. Που δεν περιορίζεται μόνο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αλλά διαπερνά όλο και πιο φανερά και τα ερασιτεχνικά. Που μετατρέπει τον αθλητισμό σε μπίζνα, τους αθλητικούς χώρους σε αρένα, τις διοικήσεις σε managers. Που δεν αφήνει χώρο για φιλάθλους παρά μόνο για φανατισμένους οπαδούς.

Το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα είναι κοινωνικό. Αυτό δεν δίνει συγχωροχάρτι στη διοίκηση της ομάδας της Νήαρ Ηστ που έχει σοβαρές ευθύνες για τα επεισόδια και την κατάσταση που βρίσκεται αυτή εν γένει. Στο όνομα και την ιστορία της ομάδας κάποιοι φθάνουν στο σημείο να υποθάλπουν οπαδικές πρακτικές, αδιαφορώντας για τα πρότυπα που καλλιεργούν στα μικρά παιδιά που παρακολουθούν την ομάδα και αθλούνται στις ακαδημίες της. Το αποτέλεσμα των πρακτικών τους έφερε μόνο τη διάρρηξη του δεσμού με τον απλό κόσμο της πόλης που απέχει από τα γήπεδα.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του Δήμου Καισαριανής αναφέρεται πως: «Σε κάθε περίπτωση, οι υγιείς δυνάμεις του Αθλητισμού της πόλης μας και οι φορείς τους μπορούν να δώσουν λύση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ομάδα της Νήαρ Ηστ. Ξεχωριστό ρόλο μπορούν να παίξουν οι γονείς μέλη της ομάδας και όλοι όσοι εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις ακαδημίες της.

Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τον αθλητισμό, ως απαραίτητο στοιχείο της σωματικής και νοητικής ανάπτυξης του νέου ανθρώπου, ως στοιχείο εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας. Αυτές τις αρχές υποστηρίξαμε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή και αυτές καθορίζουν τη στάση μας απέναντι στον σωματειακό αθλητισμό, ενάντια σε όσους, εντός και εκτός γηπέδου, προσβλέπουν σε προσωπικά οφέλη, συντηρούν και ενθαρρύνουν τον οπαδισμό. Με αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε συμπορευόμενοι με τα ερασιτεχνικά σωματεία και με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που τις ασπάζονται».

Η Επιτροπή Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Κ.Α. συνεδρίασε εκτάκτως, με αφορμή τα γεγονότα του αγώνα μεταξύ των ομάδων ΟΚΑ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ-ΑΟ ΝΗΑΡ ΗΣΤ για το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Ανδρών, έχει ήδη ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους της αναμέτρησης τις εκθέσεις και τις αναφορές τους, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος που αφορά στα γεγονότα του αγώνα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις που θα πάρει.

Ο γηπεδούχος ΟΚΑΜ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Να φτιάξουμε αθλητές – φιλάθλους μαθαίνοντας στα παιδιά μας να μην παρασύρονται, όπως ατυχώς έγινε 1-2 φορές στο συγκεκριμένο παιχνίδι, απαντώντας σε λεκτικές προκλήσεις από οποιονδήποτε άλλον στο μέλλον όποιος και αν είναι αυτός, αλλά να απολαμβάνουν τη χαρά του παιχνιδιού, γιατί τέτοιου είδους συμπεριφορές όπως όλοι ξέρουμε, έχοντας το προνόμιο να γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, δεν τους αντιπροσωπεύουν.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς και τους αθλητές μας αλλά και τα μέλη του ΔΣ που βρισκόμενοι στον αγωνιστικό χώρο και δείχνοντας μεγάλη ψυχραιμία απέτρεψαν τα χειρότερα, ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς σε ήθος καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς των αγώνων παίκτες της Νήαρ Ήστ που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να συμβάλουν στην ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού αλλά και με την στάση τους να προστατεύσουν τους ευρισκόμενους στο γήπεδο.

Ευτυχώς τουλάχιστον οι τραυματισμοί των Βλάχου (αθλητής), Αλεξανδράκη (γενικός αρχηγός), Λαμπρόπουλου (πρόεδρος) και Κουκουζέλη (προπονητής), είναι ήδη αντιμετωπίσιμοι.

Για ενημέρωση, η φιλοξενούμενη ομάδα δια του προπονητή της μας έκανε γνωστή την ομαδική μετακίνηση των οπαδών της προφορικά με την εμφάνισή του στο γήπεδο, μία ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού, ενώ η διοργανώτρια αρχή (ΕΣΚΑ) είχε προνοήσει και με έγγραφό της στην ΓΑΔΑ την Παρασκευή 18/5 και Δευτέρα 21/5 επισημάνει την επικινδυνότητα του εν λόγω αγώνα ζητώντας παράλληλα αστυνομική δύναμη στο γήπεδο. Κλήση στο αστυνομικό τμήμα έγινε στο ημίχρονο της αναμέτρησης και από εμάς τους ίδιους μετά από απαίτηση του διαιτητή του αγώνα και του προέδρου της ΕΣΚΑ που ήταν παρόν.

Σε τέτοιες καταστάσεις αποχωρείς ή παραμένεις συνεχίζοντας να παλεύεις για κάτι καλύτερο.

Επιλέγουμε να παραμένουμε».

Η θέση της Νήαρ Ήστ

Απόσταση από τα επεισόδια πήρε και η φιλοξενούμενη ομάδα, που τονίζει σε ανακοίνωσή της: «»Το Δ.Σ της Νήαρ Ηστ καταδικάζει τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στις 21/5/2018 κατά την διάρκεια του αγώνα μεταξύ της ΟΚΑΜ και Νήαρ Ηστ τα θεωρούμε απαράδεκτα, άρρωστα και πέρα από κάθε λογική του αθλητικού πνεύματος. Οι οπαδοί που δημιούργησαν και συμμετείχαν σε αυτά τα αίσχη δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα μας, εισήλθαν στο γήπεδο χωρίς κανέναν έλεγχο λόγω απουσίας παρουσίας αστυνομικής δύναμης και εγκαταστάθηκαν δίπλα στους οργανωμένους φιλάθλους μας λόγω πληρότητας των υπόλοιπων θέσεων στο γήπεδο οι δικοί μας φίλαθλοι προσήλθαν στο γήπεδο με μισθωμένο πούλμαν από την διοίκηση της ομάδας μας για τον πλήρη έλεγχο αυτών.

Αποδείχθηκε βέβαια ότι οι φίλαθλοί μας δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια αφού εξετάστηκαν εξονυχιστικά από στελέχη της ΓΑΔΑ κατά την διάρκεια όλης της νύχτας και δεν αναγνωρίστηκε κανένας απο κανέναν για τυχόν συμμετοχή τους στα επεισοδια άλωστε στο σημειο που έγινε η διακοπή του αγώνα απο τους διατητες δεν μας ευνοούσε καθόλου διότι είχαμε ακόμα 6,5 λεπτά για να διεκδικήσουμε την νίκη καλύπτοντας το -10.

Οι οπαδοί αυτοί προφανώς δεν είχαν καμία επαφή με το παιχνίδι αλλά ήθελαν να ικανοποιήσουν τον δικό τους σκοπό για τον οποίον προσήλθαν στο γήπεδο. Δεν γνωρίζουμε κανέναν δεν στηρίζουμε κανέναν και η φιλοσοφία της ομάδας μας δεν συνάδει με αυτούς».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα