Ο αγώνας για τους αγνοούμενους-Πυρετώδεις οι προσπάθειες των συνεργείων για αποκατάσταση (video)

13:41 27/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι νεκροί ανερχονται σε 84, ενώ το μεσημέρι, ένας 62χρονος ο οποίος νοσηλευόταν ως εγκαυματίας στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, κατέληξε, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων. Τα Μικτά κλιμάκια του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Ερυθρού Σταυρού καθώς και εθελοντές συνεχίζουν να ερευνούν το Μάτι για την εύρεση αγνοουμένων. Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν ότι μπορεί να αποκατασταθεί. Πρώτη μέριμνα,

η επαναφορά της ηλεκτροδότησης. Συνολικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 48 ενήλικες εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς και 4 παιδιά τα οποία νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα ωστόσο με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές επί 86 σορών, αυξάνοντας έτσι των αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων.
Ο κ. Καρακούκης έδωσε εξηγήσεις γιατί υπάρχει απόκλιση στον αριθμό όσων νεκροτομήθηκαν με αυτόν που δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως είπε, ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, οι σοροί στις οποίες έγινε νεκροτομή είναι περισσότερες από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής γιατί σε κάποιες σορούς, οι ιατροδικαστές εντόπισαν υπολείμματα βιολογικού υλικού, όπως οστά από άλλους ανθρώπους, κάτι που δεν θα μπορούσε να διαπιστώσει κανένας άλλος πέραν του ιατροδικαστή.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Βουτζά έχει γίνει σε ένα μικρό μέρος της περιοχής, ενώ το νερό έχει πάει σε τέσσερα-πέντε τετράγωνα. Απορριμματοφόρα άλλων δήμων συνδράμουν στην προσπάθεια απομάκρυνσης των καμμένων κορμών, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων είναι σταθερός. Η κατάσταση των τεσσάρων παιδιών κρίνεται καλή και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να πάρουν εξιτήριο σήμερα ή τη Δευτέρα.

Σε ύφεση τα μέτωπα

Στα Γεράνια Όρη συνεχίζονται οι ρίψεις και παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

«Είναι η ευκαιρία μας να λύσουμε τα θέματα. Να ξανασχεδιάσουμε την περιοχή. Να αφήσουμε τα ρέματα να είναι ρέματα. Να αφήσουμε την πρόσβαση παραλία να είναι πρόσβαση στην παραλία. Αναπτύχθηκαν οικισμοί εκτός σχεδίου. Είναι ένα έγκλημα που έγινε πριν από 50 χρόνια και έκλειναν τα μάτια κάποιοι. Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, είπε εμφατικά «πήγαμε με τον δήμαρχο σε τέσσερα ρέματα προκειμένου να τα καθαρίσουμε και δεν μπορούσαμε καθώς είναι χτισμένα με σπίτια, με μάντρες, νομιμοποιημένα και δεν μπορείς να τα γκρεμίσεις».

Γολγοθάς η αναζήτηση των αγνοούμενων

Ταυτοποιήθηκε η σορός του αγνοούμενου Δημήτρη Τουρναβίτη από το Νεκροτομείο Αθηνών. Αγνοείται ακόμη η σύζυγός του και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη. Στην ΕΡΤ μίλησε εχθές ο αδερφός του Κώστας Τουρναβίτης, ο οποίος έψαχνε ακόμη για ίχνη ζωής τους. Σοκάρουν οι εικόνες από τη στιγμή της τραγωδίας, όπως φαίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκίνηση από τη μεγάλη προσφορά των πολιτών στο κέντρο Logistics της Περιφέρειας στο Παλαιό Φάληρο για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τους πυρόπληκτους.

Χαμένα και τραυματισμένα ζώα από τις πυρκαγιές

Πολύ μεγάλη είναι η κινητοποίηση των φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών για τα ζώα που έχουν τραυματιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα