Ο COVID -19 δεν είναι γρίπη προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ- Συνεχίζεται η έξαρση στις ΗΠΑ-Ανησυχία και στην Ευρώπη

09:03 29/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ιός δεν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη που συνηθίζει να ακολουθεί εποχικές τάσεις, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 1.592 θανάτους σε 24 ώρες,στον βαρύτερο απολογισμό από τα μέσα του Μαΐου. Η Ισπανία φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και αρκετές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία. Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η πανδημία στην Αυστραλία, με θύματα και στην ελληνική κοινότητα.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι τα

ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο φτάνουν τις τελευταίες ημέρες τα 560, ενώ στις αρχές Ιουνίου ήταν 350. Ανακοίνωσε μάλιστα, λίστα με 130 χώρες υψηλού κινδύνου, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Το τελευταίο 24ωρο  έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν άλλα 684 κρούσματα, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 9.128 νεκρούς επί συνόλου 206.926 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Στο Βέλγιο την ανησυχία του για την εξέλιξη του κορονοϊού εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Εμμανουέλ Αντρέ, μιλώντας στη βελγική τηλεόραση.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι θα υπάρξει σειρά κυμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Επομένως, αναμένουμε να έχουμε πολλά ζητήματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» τόνισε ο Εμμανουέλ Αντρέ, προσθέτοντας ότι αναμένονται «δύσκολες εβδομάδες και μήνες».

Για την περίπτωση της Αμβέρσας, όπου παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 500%, ο κ. Αντρέ ανέφερε ότι «αυτό που λείπει από τα μέτρα στην Αμβέρσα, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 23.30 μέχρι τις 6 το πρωί.

Σε αυστηρά μέτρα προχωρούν στην Ισπανία. Καταγράφεται σημαντική έξαρση του ιού κυρίως σε Καταλονία,  Αραγονία και Μαδρίτη.Στην ισπανική πρωτεύουσα  θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους από την Πέμπτη, με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των έξι ετών.

Επίσης, θα περιοριστούν τα άτομα στους αίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης σε ομάδες το πολύ δέκα ατόμων. Το μέτρο θα ισχύσει σε πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Τα μπαρ, οι ντισκοτέκ και οι εξωτερικοί χώροι εστιατορίων θα δέχονται πελάτες μέχρι τη 1 τη νύχτα και θα κλείνουν στη 1:30.

Η Ισπανία είναι ασφαλής προορισμός  δηλώνει έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας έχει προετοιμαστεί και ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό και τις νέες εστίες».

Η Γαλλία ανέφερε επίσης 14 νέους θανάτους από τον ιό, φτάνοντας τους 30.223, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων μειώθηκε κατά 104 σε 5.551, συνεχίζοντας μια πτωτική τάση δύο μηνών.

Οι 14 νέοι θάνατοι στη Γαλλία έχουν θορυβήσει τις αρχές που σε  ανακοίνωση τονίζουν ότι συνεχίζεται η κυκλοφορία του ιού και ότι ο ρυθμός μετάδοσης ήταν σταθερός στο 1,3.Εντοπίστηκαν 14 νέοι θύλακες κρουσμάτων, εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Μαγιέν.

Από τις 20 Ιουλίου οι γαλλικές αρχές έχουν κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και εσωτερικούς χώρους και επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην Γερουσία επιβεβαίωσε οτι η κυβέρνησή του θέλει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση της Ρώμης θα μπορεί να δημιουργήσει νέες κόκκινες ζώνες, αν καταστεί αναγκαίο, να ορίσει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει με τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δομές και ξενοδοχεία, σε περίπτωση δεύτερου κύματος του κορονοϊού και να αποφασίσει την αναστολή αεροπορικών πτήσεων από και προς χώρες οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Η  Ρουμανία ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως η λειτουργία με μειωμένο ωράριο των μπαρ και των εστιατορίων καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι θα ζητήσει από τις αρχές να εγκρίνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους κάποιες ώρες της ημέρας και σε κάποια σημεία όπου ενδέχεται να υπάρξει συνωστισμός, αλλά και τον περιορισμό του ωραρίου των μπαρ, τα οποία προβλέπεται πλέον να κλείνουν στις 23:00.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα καταγράφονταν καθημερινά πάνω από 1.000 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα να έχει φτάσει τις 47.053 από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν η επιδημία έφτασε εκεί. Στη χώρα  παρατάθηκε η κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται ως τα μέσα Αυγούστου και οι τοπικές αρχές έχουν θέσει μικρές πόλεις και χωριά σε καραντίνα.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τρίτη άλλους 1.592 θανάτους σε 24 ώρες, ιδιαίτερα βαρύς απολογισμός, που είχε να φθάσει σε αυτό το επίπεδο δυόμισι μήνες.Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν πάνω από 60.000 κρούσματα μέσα σε μια μέρα, τερματίζοντας την ελαφριά μείωση των περιπτώσεων που καταγραφόταν τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό πλέον ξεπέρασε τα 4,34 εκατομμύρια, ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 149.000 θανάτους.

Μολονότι καταγραφόταν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, οι ΗΠΑ βλέπουν από τα τέλη Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται και πάλι με πολύ ταχύ ρυθμό, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τους τμήμα.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 921 θανάτους και 40.816 κρούσματα μόλυνσης προηγούμενο 24ωρο. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 88.539 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στο Μεξικό το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψαν άλλους 854 θανάτους και 7.208 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 44.876 νεκρούς επί συνόλου 402.697 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Η Κολομβία  ανακοίνωσε την παράταση «ως την 30ή Αυγούστου» της ισχύος των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τους 9.000.

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν λιγότερα από 300 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, για πρώτη φορά έπειτα από μία εβδομάδα και κάτι.

Ο αριθμός των μολύνσεων ανήλθε σε 295 τις προηγούμενες 24 ώρες, έναντι 384 την προηγουμένη. Η πολιτεία κατέγραψε άλλους εννέα θανάτους το προηγούμενο 24ωρο, οι επτά εκ των οποίων συνδέονταν με γηροκομεία.

Συνολικά, η Αυστραλία θρηνεί 176 ανθρώπους επί συνόλου περίπου 15.000 επίσημα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στην κοιτίδα του κορονοϊού  το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 101 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον, αριθμού σημαντικά αυξημένου από τα 68 για τα οποία έκανε λόγο μία ημέρα νωρίτερα, διευκρινίζοντας ότι τα 89 διαγνώστηκαν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), 1 στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, ενώ 3 ήταν «εισαγόμενα», Τα υπόλοιπα οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Λιαονίνγκ.

Οι κινεζικές υγειονομικές έκαναν επίσης λόγο για τον εντοπισμό 27 ασυμπτωματικών φορέων του , έναντι 34 μία ημέρα νωρίτερα. Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει.

Στο  Βιετνάμ ο πρωθυπουργός Νγκουέν Σουάν Φουκ προειδοποίησε σήμερα όλες τις επαρχίες και τις πόλεις της χώρας πως διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να διαγνωστούν σε αυτές κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου διαγνώστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα έπειτα από τρεις μήνες και πλέον.

Στην εμπόλεμη Λιβύη ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό συνεχίζει να αυξάνεται και είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποτροπή της μετάδοσης του στην κοινότητα, παραδέχθηκε  η διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών κατέγραψε χθες 190 μολύνσεις  σε 24 ώρες, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, τον Μάρτιο.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Προγραμμα ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua

www.ert.gr

Keywords
εκλογες ηπα, ηπα, γριπη, ευρωπη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ηπα, μαΐου, ιουνίου, ελλαδα, νέα, γαλλια, σχολεια, λιβυη, κεε, ΕΡΤ, προγραμμα, απε-μπε, reuters, afp, ert, τελη κυκλοφοριας, μετρο, ωραριο καταστηματων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, μια ημερα, χωρες, αυστραλια, βελγιο, βραζιλια, γερμανια, γηροκομεια, ημερησια, ιος, ισπανια, ιταλια, κινα, νεα μετρα, ξενοδοχεια, προγραμμα, ρουμανια, ρυθμος, τα νεα, τηλεοραση, afp, reuters, αυξηση, αμβερσα, απε, απε-μπε, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, διαστημα, ευρω, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, επτα, ετων, ζωνες, ιδιο, κυβερνηση, κοιτιδα, λειτουργια, λειπει, λογο, μαδριτη, μαΐου, μεξικο, μηνες, μειωση, μειωμενο ωραριο, μαρια, νυχτα, μπε, οκτω, παιδια, πεκινο, πεμπτη, πολιτεια, πρωι, σειρα, ταση, τμημα, υπουργειο υγειας, τριτη, φορα, ωρες, εννεα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, ομαδες, υγειας
Τυχαία Θέματα
COVID -19, Π Ο Υ- Συνεχίζεται, ΗΠΑ-Ανησυχία, Ευρώπη,COVID -19, p o y- synechizetai, ipa-anisychia, evropi