Ντάισελμπλουμ: Εθελοτυφλεί ο Γιούνκερ στα δημοσιονομικά της Γαλλίας

13:39 3/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Να μην κάνει τα στραβά μάτια στην περίπτωση του ελλείμματος της Γαλλίας»,ζητά σε ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διατυπώνει τις επικρίσεις με αφορμή την στάση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος δέχτηκε ερωτήσεις για τις «εξαιρέσεις» που δίνονται στη Γαλλία (παράταση δύο ετών στο στόχο να μειωθεί το έλλειμμα) και η εξήγηση που έδωσε είναι: «Επειδή

είναι η Γαλλία».

«Οταν ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας», αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται αντικειμενικός κριτής που να διαφυλάσσει το Σύμφωνο».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διαμαρτύρεται ταυτόχρονα για «πολιτικοποίηση» των δημοσιονομικών αποφάσεων, αναφερόμενος και στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου πρόσφατα η Κομισιόν ανέβαλε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος για μετά τις εκλογές.

«Εάν εξακολουθήσει η Κομισιόν να κάνει τα στραβά μάτια κατ’επιλογήν, στο τέλος θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλους και θα έχουμε μια τυφλή νομισματική Ένωση», σημειώνει επίσης.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραθέτει την εκτίμησή ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στηρίξει το σχέδιο της ευρωζώνης για καθυστέρηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018. Στην ίδια συνέντευξη, την οποία παραχώρησε σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων η Guardian, το Reuters και η Sueddeutsche Zeitung), ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «θαυμάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχοντας ήδη συμφωνήσει στη νέα διάσωση ύψους 89 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα