Ντ. Τραμπ: Οι ΗΠΑ πάνω απ’ όλα – Προστατευτισμός και εσωστρέφεια

09:30 21/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες έμεινε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ορκωμοσία του την Παρασκευή ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με φράσεις όπως «Η Αμερική πάνω απ’ όλα» και «Από σήμερα αγοράζουμε αμερικανικά προϊόντα και προσλαμβάνουμε Αμερικανούς». Την άμεση κατάργηση του Obamacare αφορά το πρώτο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμά του.

Ο Τραμπ επίσημα 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ:
Πρώτα η Αμερική (video)

«Κάθε απόφαση σχετικά με το εμπόριο, τη φορολογία, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργαζόμενων» διεμήνυσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, προχωρώντας ήδη στις πρώτες σχετικές ενέργειες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού, την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες, ενώ θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, της εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τραμπ τόνισε πως ο προστατευτισμός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία, σημειώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης, ενώ αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, αναγόρευσε σε κορυφαία προτεραιότητά του τη συντριβή της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε στο Οβαλ Γραφείο, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης, υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν από την Γερουσία.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 217 άτομα συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Τραμπ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ορκωμοσία Τραμπ – Σκεπτικισμός από τη ΓερμανίαΈνταση και επεισόδια στη Ουάσινγκτον στο περιθώριο της ορκωμοσίας – Καταδικάζει ο Τραμπ (video)
Keywords
Τυχαία Θέματα