Νότης Μηταράκης: “Μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές

18:05 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κλείσιμο του ΚΥΤ Σάμου ως τα τέλη του  2020 και την ολοκλήρωση της νέας δομής στη θέση  Ζερβού ανακοίνωσε από την Σάμο όπου και βρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης την Τρίτη το πρωί.

Ο υπουργός έφτασε γύρω στις 9 το πρωί με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Σάμο  συνοδευόμενος από τον δ/ντη του Πολιτικού του Γραφείου κ. Κωστάκη και τον Γ.Γ  υποδοχής αιτούντων άσυλο Μάνο Λογοθέτη. Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ήταν το ΚΥΤ  προκειμένου να δει την κατάσταση που επικρατεί. Στην συνέχεια συμμετείχε στην συνάντηση φορέων στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής

Ενότητας που πραγματοποιήθηκε με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας λόγω του covid 19. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Σάμου, ο διοικητής του ΚΥΤ , ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι ήρθε στην Σάμο για να ενημερωθεί  για τα επεισόδια που έγιναν στο ΚΥΤ τις προηγούμενες ημέρες. Εξήρε το έργο των σωμάτων ασφαλείας ώστε να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.

Εξήγησε τους λόγους που έχουν  καθυστερήσει οι εργασίες στο νέο ΚΥΤ και απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Δημάρχου Αν. Σάμου για άρση της επίταξης είπε ότι αυτό θα σημάνει την έναρξη των εργασιών της προέκτασης του ΚΥΤ στη Ζερβού το Σεπτέμβρη άρα και το κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ  τον Μάιο του 2021. Δήλωσε ότι υπάρχει άλλο ένα κονδύλι των 25 εκ. ευρώ επιπλέον για τους δήμους που μπορεί να αξιοποιηθεί για έργα που αφορούν δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, έργα καθαριότητας κλπ, ενώ οι αποζημιώσεις για όσους έχουν υποστεί ζημιές λόγω του μεταναστευτικού θα δοθούν ως τα τέλη του Μαΐου.

Όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών δήλωσε ότι συνεχίζεται ενώ  από την αρχή του έτους έχουν αναχωρήσει 12.000 μετανάστες από τα νησιά ενώ στην Σάμο βρίσκονται 2000 λιγότεροι δηλαδή 7100 άτομα. Οι αναχωρήσεις θα συνεχιστούν είπε ούτως ώστε να μείνουν στο νησί μόνο αυτοί που θα μεταφερθούν στην νέα δομή. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν  λίγοι μετανάστες στο πρώτο κομμάτι της νέας δομής όταν θα είναι έτοιμο καθώς όπως εξήγησε δεν μπορεί να υπάρχει παράλληλη λειτουργία δύο δομών πέραν των 25 ημερών περίπου που θα διαρκέσει η μετεγκατάσταση.

« Είναι προσωπικό μου στοίχημα το ΚΥΤ του Βαθιού να κλείσει. Και θα κλείσει.  Σκοπός μου είναι να μην υπάρχει ούτε ένας μετανάστης στο νησί. Έχουμε καταφέρει να είναι  σχεδόν μηδενικές οι αφίξεις στα νησιά εδώ και δύο μήνες» τόνισε με έμφαση ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά τους οι αιρετοί κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος διεκδικώντας την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού κυρίως για τους μετανάστες που έχουν μείνει άστεγοι λέγοντας ότι πρέπει και  η υπόλοιπη Ελλάδα να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί.

Αρνήθηκαν την οποιαδήποτε συνδρομή με μηχανήματα είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας για να καθαριστεί ο χώρος που κάηκε και να στηθούν εκ νέου σκηνές. Στην αίθουσα παρευρέθηκαν και κάτοικοι που μένουν δίπλα στη δομή οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις σκηνές που βρίσκονται από την Κυριακή το βράδυ δίπλα στα σπίτια τους ζητώντας να φύγουν εδώ και τώρα.

Ο κ. Μηταράκης ακούγοντας τα όσα του ζήτησαν δήλωσε:

«Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα , δεν είναι ανεκτά τέτοια έκτροπα, έχουν γίνει 22 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. Θα ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έρχονται στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα ασύλου, είναι υποχρεωμένοι και από την συνθήκη της Γενεύης να σέβονται την Ελληνική νομοθεσία.

Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι , δε δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων και μεταναστών οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των διαμενόντων και τις ζωές των κατοίκων της Σάμου».

The post Νότης Μηταράκης: “Μηδενική ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα