Νέος πρόεδρος της Γερμανίας ο Φρ.-Β. Σταϊνμάιερ

17:25 12/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εξελέγη την Κυριακή νέος πρόεδρος της χώρας, με ευρεία πλειοψηφία από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Στην ειδική συνεδρίαση που έγινε στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έλαβε 931 ψήφους σε σύνολο 1.239 έγκυρων ψηφοδελτίων στην ειδική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Βρέθηκαν επίσης 14 άκυρα ψηφοδέλτια ενώ 103 εκλέκτορες απείχαν.

Όταν ο πρόεδρος της

Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, όλοι οι εκλέκτορες σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Σταϊνμάιερ, εκτός από μερικές δεκάδες μέλη του λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το κόμμα αυτό δεν έχει βουλευτές στη Μπούντεσταγκ αλλά εκπροσωπείται σε 10 από τα 16 κοινοβούλια των γερμανικών κρατιδίων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο μπορεί να καταλάβει την τρίτη θέση.

Η AfD είχε προτείνει δικό της υποψήφιο για την προεδρία της Γερμμανίας, ο οποίος έλαβε 42 ψήφους.

«Τον εμπιστεύομαι ότι θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές» είπε για τον Σταϊνμάιερ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά την ψηφοφορία.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση είναι ένα ειδικό σώμα που αποτελείται από τα μέλη της Μπούντεσταγκ και τους αντιπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο Σταϊνμάιερ -ο οποίος διαδέχεται τον Γιοάχιμ Γκάουκ που είχε αποφασίσει να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα- θα αναλάβει επισήμως τα νέα καθήκοντά του στις 18 Μαρτίου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον νέο ομόλογό του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Μόσχα. Οι Σοσιαλδημοκράτες τηρούν πιο ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία σε σύγκριση με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ.

Συγχαρητήρια προς Σταϊνμάιερ από Τσίπρα, Μητσοτάκη

Τα συγχαρητήρια του προς τον Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εκφράζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter.

Συγχαρητήρια στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 1/3

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 12, 2017

Στην ανάρτησή του σημειώνει: «Συγχαρητήρια στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αποτελεί μήνυμα ελπίδας, ενότητας και στήριξης σε δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες, σε μια στιγμή που η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις».

«Θέλω να συγχαρώ τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ένας σπουδαίος Ευρωπαίος πολιτικός» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θέλω να συγχαρώ τον Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ένας σπουδαίος Ευρωπαίος πολιτικός.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) February 12, 2017

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα