Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά

06:29 3/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Κεφαλονιάς στις 05.08 το πρωί.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Aκολούθησε, στις 05.16, μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους
4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εννέα ελαφρά τραυματίες από πτώσεις αντικειμένων.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, δήλωσε ότι υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί καθώς και ζημιές, κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6, 4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, εκτιμώντας το μέγεθος σεισμού σε 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στο Ληξουρι. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας

"Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο" δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.
«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός, τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ. Μακρόπουλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα