Νέο πύραυλο εκτόξευσε η Β. Κορέα-Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

08:16 15/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το πρωί διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Τόκιο, που όπως και η Νότια Κορέα συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

North Korea fires another

missile over Japan, deepening regional tensions

Reuters Top News (@Reuters) September 15, 2017

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

#UPDATE North Korea fires ballistic missile over Japan and into the Pacific – its response to new UN sanctions pic.twitter.com/e1SmprrCYb

AFP news agency (@AFP) September 15, 2017

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι θεωρεί πως ο πύραυλος ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ενώ από την πλευρά του, ο στρατός των ΗΠΑ, έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 22:00 ώρα Ελλάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουβ Τζέι-ιν προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο και ενέκρινε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ν. Κορέας. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα λεπτά μετά την σημερινή πυραυλική εκτόξευση

South Korea test fired missile capable of striking near Pyongyang in response to North Korea's missile launch pic.twitter.com/FX1S8ReQTr

CNN International (@cnni) September 15, 2017

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία υπογράμμισε ότι «δεν θα ανεχθεί ποτέ αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα, ενώ τόνισε πως ενέργειες όπως η σημερινή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε για την εκτόξευση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, όμως, δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για αυτή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο, απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα