Νέες προειδοποιήσεις στην Τουρκία από Ε.Ε

11:57 8/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία όσο και της ακύρωσης της συμφωνίας για το προσφυγικό, προειδοποιούν και πάλι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας. Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας.

«Η συμφωνία με την Τουρκία», όπως υπογραμμίζει, ο κ.Αβραμόπουλος στην εφημερίδα Welt, «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό». «Δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί», συμπληρώνει.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό. Στις αρχές του χρόνου η Ευρώπη δεν μπορούσε άλλο να παρακολουθεί άπραγη πώς πνίγονταν άνθρωποι στο Αιγαίο, αναφέρει.
Κατά τον Γιούνκερ, η Ε.Ε. πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως η Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε».

ΠΗΓΗ:DEUTSCHE WELLE

Keywords
Τυχαία Θέματα