Νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές της Λέσβου

12:04 21/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου από τις  9.00 ως τις 12.00 θα γίνει ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η παρουσίαση “Φθινοπωρινοί Επισκέπτες στη Λέσβο – Η Ορνιθοπανίδα των Αλυκών Καλλονής” στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, κατά την οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα μεταναστευτικά πουλιά που διέρχονται από τον υγρότοπο

της Καλλονής κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα γίνει εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στη Νυφίδα και τις Αλυκές Πολιχνίτου, και μετά το τέλος της, δράση καθαρισμού της παραλίας Νυφίδας από την ομάδα «Λέσβος χωρίς πλαστικά- Plastic Free Lesvos», 10.00-12.00.

Οι ορνιθοπαρατηρήσεις θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και με τη χρήση εξοπλισμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (τηλεσκόπια, κιάλια) σε μικρές ομάδες επισκεπτών που θα προσέρχονται σε καθορισμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης (διάρκειας 50’) μετά από δήλωση συμμετοχής και προσυνεννόηση (λόγω των έκτακτων μέτρων για την Covid-19).

Η παρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής θα γίνεται από τον χωματόδρομο στη δυτική πλευρά της αλυκής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) με σημείο αρχικής συνάντησης το παρατηρητήριο πουλιών στην κορυφή του. Η παρατήρηση στη Νυφίδα Πολιχνίτου θα γίνει με σημείο αρχικής συνάντησης το έλος Νυφίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής σε ομάδα επισκεπτών για τις εξορμήσεις, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22510-47033, 6972-809610. Οι εξορμήσεις και η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες και η συμμετοχή σε αυτή είναι δωρεάν.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευκαιρία του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο της Πράσινης Εβδομάδας – Green Week 2020. Η φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα σκοπό έχει να τονίσει τη συνεισφορά της βιοποικιλότητας στην κοινωνία και την οικονομία, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην υποστήριξη και κινητοποίηση της επανάκαμψης σε ένα κόσμο μετά την πανδημία, φέρνοντας θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεργάζεται με το 5ο Γυμνάσιο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «Πουλιά στους ουρανούς της Ευρώπης». Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής η κα Ε. Γαληνού, περιβαλλοντολόγος του Κέντρου, Ε. Γαληνού θα επισκεφθεί την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, το σχολείο και θα ενημερώσει τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχετικά με τη δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών και τον πλούτο των πουλιών της Λέσβου.

Μεγάλη επιτυχία είχαν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι δράσεις παρατήρησης πουλιών στον υγροβιότοπο των Αλυκών στον Κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο υγρότοπο της Λέσβου. Οι εξορμήσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρειa Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η παρατήρηση πουλιών ήταν απολαυστική για μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών. Το Σάββατο ο άστατος καιρός δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με ενθουσιασμό συνέχιζαν να ανακαλύπτουν και να παρατηρούν είδη πουλιών, παρά τη συχνή βροχόπτωση. Την Κυριακή, η ηλιόλουστη ημέρα προσέλκυσε ακόμη περισσότερους ορνιθοπαρατηρητές, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη φθινοπωρινή εξόρμηση. Κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων παρατηρήθηκαν σημαντικά μεταναστευτικά είδη όπως φλαμίνγκο, αβοκέτες, αργυροπελεκάνοι, μαυροπελαργοί, αργυροτσικνιάδες, και άλλα είδη -συνολικά, 22 διαφορετικά είδη πουλιών.

 

The post Νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές της Λέσβου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα