Νέα Ζηλανδία: Μακελειό από επιθέσεις σε δύο τεμένη (video)

07:21 15/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη, στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα,

είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Αυστραλός ο ένας από τους δράστες

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε την υπηκοότητα ενός εκ των τεσσάρων δραστών του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία που συνελήφθησαν ο οποίος είναι Αυστραλιανός πολίτης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο κ. Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ.

«Ως μέλη της οικογένειας των Νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε.

Δηλώσεις του Έλληνα πρόξενου στη Νέα Ζηλανδία

Ίσως είναι η πιο μαύρη μέρα στη χώρα που ζούμε στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία, Γιώργος Νεονάκης, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τα θύματα, προσθέτοντας πως η κατάσταση που επικρατεί είναι συγκεχυμένη.

Ο κ. Νεονάκης χαρακτήρισε τον δράστη παράφρονα, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, είναι λευκός, ακροδεξιός, και εναντίον των μουσουλμάνων.

Όπως επεσήμανε, στη χώρα κατοικούν αρκετοί Έλληνες, αλλά και στη συγκεκριμένη περιοχή. Το Κράιστσερτς είναι η τρίτη μεγάλη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, με περίπου 350.000 κατοίκους, μετά το Όκλαντ και το Ουέλινγκτον που είναι και η πρωτεύουσα. Η πόλη έχει χαρακτηριστεί ως «το Εδιμβούργο του νότιου ημισφαιρίου» και ήταν μια πολύ όμορφη πόλη, όπως είπε, αλλά ο σεισμός πριν από τέσσερα χρόνια την ισοπέδωσε σχεδόν.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεονάκης εξέφρασε την ευχή να μην αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα