Νέα βίαια επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη

10:56 3/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και πεπιεσμένο νερό, χρησιμοποίησε χθες βράδυ η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης για να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών στην περιοχή της Χαλκηδόνας, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η συγκέντρωση είχε οργανωθεί σε υποστήριξη της αντίστασης που έχει εκδηλωθεί από τους φοιτητές αλλά και το πανεπιστημιακό προσωπικό του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατά του διορισμού του νέου πρύτανη, από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Τα βίαια επεισόδια κράτησαν αρκετές ώρες ενώ οι κάτοικοι

της περιοχής στηρίζοντας τους διαδηλωτές βγήκαν στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των σπιτιών τους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Γκεζί το 2013.

Kadıköy'de Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için toplanan grupa polisten biber gazlı müdahale pic.twitter.com/cSXq6U3LGI

— T24 (@t24comtr) February 2, 2021

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση Κων/πολης αναφέρει ότι “έπειτα από τις προσκλήσεις για συγκέντρωση στη Χαλκηδόνα με το σύνθημα ‘Δεν θέλουμε διαχειριστή Πρύτανη’ λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα σε διάφορα σημεία”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι γύρω στις 17.00 το απόγευμα (χθες) μια ομάδα των 250-300 ατόμων άρχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο της προκυμαίας της Χαλκηδόνας. Η αστυνομία τους προειδοποίησε ότι σύμφωνα με απόφαση της επαρχιακής διοίκησης της Χαλκηδόνας απαγορεύονται για 7 μέρες οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους (λόγω κορωνοϊού). Στη συνέχεια σε διάφορα σημεία άτομα της ομάδας προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα της αστυνομίας και σύμφωνα με την ανακοίνωση και έγιναν 104 προσαγωγές.

Boğaziçi öğrencilerine destek verenler yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı pic.twitter.com/mAS0BEFu7S

— T24 (@t24comtr) February 2, 2021

Ο Δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς – ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αυτή τη στιγμή στη χώρα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- σε ανοικτή επιστολή από το λογαριασμό του στο τουίτερ κάλεσε τον διορισθέντα από τον Τούρκο Πρόεδρο Πρύτανη Μελίχ Μπουλού να παραιτηθεί. «Σε καλώ να παραιτηθείς από το αξίωμά σου για διασφαλιστεί η ειρήνη στο πανεπιστήμιο και για να εμποδιστεί η πόλωση στη χώρα»

Ο διορισμός του Μπουλού ο οποίος ως πανεπιστημιακός έχει κατηγορηθεί για λογοκλοπή στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις του και είναι κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει προκαλέσει το μένος των φοιτητών αλλά και τις έντονες αντιρρήσεις του πανεπιστημιακού προσωπικού οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και ένα μήνα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: «Η κατάσταση και η θέση μας είναι σαφής. Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι ένα πανεπιστήμιο. Δεν είναι «επαναστατική ζώνη». Κάθε πανεπιστήμιο υπόκειται σε τρια κριτήρια επιτυχίας: έρευνα, εκπαίδευση και κοινωνική υπηρεσία. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τους αναγκαίους πόρους για αυτούς τους στόχους και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την τάξη.»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μαχίρ Ουνάλ χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου «αναρχία», λέγοντας ότι το AKP αντιπροσωπεύει τη βούληση του τουρκικού λαού και το κόμμα προσπαθεί να προστατεύσει αυτήν τη βούληση «μέχρι θανάτου». «Το θέμα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου δεν αφορά τον πρύτανη. Αυτοί οι [άνθρωποι] δεν πίστεψαν ποτέ στη νομιμότητα των δομών που αντιπροσωπεύουν τη βούληση του λαού μέσω της κάλπης, των δημοκρατικών μέσων και των εκλογών. Το έθνος μας έχει δώσει αυτήν την εξουσία στο κόμμα μας μέσα από την κάλπη. »

Ο πρύτανης Μπουλού σε δηλώσεις του σε αρθρογράφο που στηρίζει την κυβέρνηση, της οποίας το σχετικό άρθρο δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανάμεσα στους φοιτητές υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα