Νέα εκτίναξη του αριθμού των θανάτων στην Ιταλία-Παγκόσμια ανησυχία

18:11 19/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται όλος ο πλανήτης καθώς εντείνεται η ανησυχία από τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διεθνής συνεργασία για τις αποτελεσματικές θεραπείες. Η παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων κατά του κορονοϊού έχε ξεκινήσει, την  ώρα που οι πρώτες κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσεις στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Ιταλία

Νέο ρεκόρ θυμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία που πλησιάζει τα 3.000, με 475 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Καθώς η καραντίνα εισέρχεται στη

δεύτερη εβδομάδα της οι αρχές της Ιταλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα, με την επαρχία Εμίλια -Ρομάνια να δίνει τον τόνο απαγορεύοντας όλες τις δραστηριότητες στο ύπαιθρο, όπως οι περίπατοι ή το τζόγκινγκ. Παράταση των μέτρων περιορισμού σε όλη την χώρα και μετά τις 3 Απριλίου. προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Μείνετε σπίτι», δωρεές σε αναλώσιμα για προστασία και αναπνευστήρες  αλλά και γιατρούς και νοσηλευτές ζητά ένας γιατρός στο Μπέργκαμο με ανάρτησή στο στο twitter.

A doctor in Bergamo, Italy recorded a video asking for donations to help his hospital’s fight against #coronavirus pic.twitter.com/LmFIbY33h0

— QuickTake by Bloomberg (@QuickTake) March 19, 2020

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η ανάρτηση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica με το κομβόι των στρατιωτικών οχημέρων στην πόλη του Μπέργκαμο, τα οποία έχουν μέσα θύματα του κορονοϊού.

Δοκιμασία για λαούς, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς η διασπορά του κορονοϊού-Συγκλονιστικές εικόνες από το Μπέργκαμο(video)

Στη Γαλλία τα θύματα ανέρχονται σε 264. Υπάρχουν πληροφορίες για την Ιταλία και την Γαλλία ότι πλέον νοσούν βαριά και νεότερες ηλικίες.

Δραματική και η κατάσταση στην Ισπανία τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 3.500 και οι νεκροί στους 760. Στη Βρετανία που ήδη μετρά 104 θανάτους από την επιδημία, η κυβέρνηση Τζόνσον κλείνει από αύριο τα σχολεία. Ένα ξενοδοχείο της Μαδρίτης μετατράπηκε σήμερα σε νοσοκομειακή δομή προκειμένου να περιθάλπει τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα του κορονοϊού που δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.

Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 12.300 και οι νεκροί στους 28. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (3.033), τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (2.155) και τη Βαυαρία (1.692). Το Αμβούργο βρίσκεται στην κορυφή των κρατιδίων αναλογικά με τον πληθυσμό, αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού είναι 23,46 ανά 100.000 κατοίκους. Ο μικρότερος αριθμός ασθενούντων καταγράφεται στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας και ανέρχεται σε 4,57 ανά 100.000 κατοίκους.

Την ίδια ώρα, η υπ. Άμυνας καλεί εφέδρους να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα, η υπουργός δήλωσε ότι η Bundeswehr βρίσκεται σε επικοινωνία με εφέδρους, προκειμένου, όπως είπε, να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, κυρίως στον κλάδο του Υγειονομικού, ο οποίος καλείται να υποστηρίξει τις υπερφορτωμένες υγειονομικές δομές πολλών κρατιδίων.

Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μόνο 3.000 γιατρούς στα στρατιωτικά νοσοκομεία τους, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις. «Είμαστε μόνο ένα μικρό κομμάτι του συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προσβλήθηκε από τον κορονοϊό.

I would like to inform you that I have tested positive for #COVID19. I am doing well and in good spirits. I am following all the necessary instructions, as is my team.

For all those affected already, and for all those currently in isolation, we will get through this together.

— Michel Barnier (@MichelBarnier) March 19, 2020

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι διαγνώσθηκα θετικός για COVID-19. Είμαι καλά και σε καλή διάθεση. Ακολουθώ τις αναγκαίες οδηγίες, όπως και η ομάδα μου», έγραψε στο Twitter.

Το νότιο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο στα σύνορα με την Ιταλία έχει κατακλυσθεί από κρούσματα του κορονοϊού και οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη για να βρουν αρκετές κλίνες σε μονάδες εντατικής, δήλωσε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος της δημόσιας υγείας.

«Η κατάσταση στο Τιτσίνο είναι δραματική», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βόννη ο Ντάνιελ Κοχ, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν αυξήθηκαν σε 3.888, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, ενώ 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο.

Η Βρετανία δεν θα κατορθώσει να αντιστρέψει την πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού και εργάζεται για να εξασφαλίσει την διαχείριση της έκρηξης COVID-19 μέσω της ενίσχυσης του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι.

Ο καθηγητής Γουίτι δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν σήμερα μία σχετική βεβαιότητα για τα ποσοστά θνητότητας της COVID-19, αλλά προειδοποίησε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο μέχρι την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν το διαγνωστικό τεστ.

Ο νέος κορονοϊός σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 10 λεπτά στο Ιράν, έγραψε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας. Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία Covid-19 στο Ιράν έφθασε τους 1.284, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 18.407, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

The image below shows the way Iranians bury their loved ones dying of #CoronaVirus:
Standing far from the grave and keeping a distance from each other while saying prayer and crying separately. #Iran #CoronaVirusIran

Pic via: @odmilov1 pic.twitter.com/eZFQmuT3Z1

Iran (@Iran) March 18, 2020

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 149 νέοι θάνατοι και 1.046 νέα κρούσματα στην Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία είναι η σφοδρότερα πληγείσα χώρα στην Μέση Ανατολή, με το δεδομένο ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις χώρες της περιοχής είναι ελλιπή.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, έχοντας διαπιστώσει έλλειμμα συλλογής στοιχείων και ενημέρωσης εκ μέρους των αρχών των χωρών της περιοχής.

Η Τουρκία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και οι αρχές ανακοίνωσαν τον δεύτερο θάνατο και 191 κρούσματα.

Η Κίνα δεν είχε χθες κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού . Τα 34 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν είναι άνθρωποι που έφθασαν από το εξωτερικό.

Στη Ρωσία οι αρχές αποφάσισαν όλα τα σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα περνούν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ ακυρώνονται όλες οι αθλητικές και κάθε είδους άλλες εκδηλώσεις.

Bραδυφλεγείς βόμβες για την εξάπλωση του κορονοϊού oι παραγκουπόλεις στην Ασία

Οι πρωτεύουσες των κρατών της Ασίας ενίσχυσαν τα μέτρα για να προστατευθούν από τον κορονοϊό: Οι μισοί από τους 110 εκατομμύρια Φιλιππινέζους έχουν λάβει εντολή να μείνουν στα σπίτια τους. Το μέτρο της καραντίνας αφορά και τη Μανίλα. Όμως χθες Τετάρτη δεν εφαρμόστηκε στις παραγκουπόλεις αλλά και ούτε στην υπόλοιπη πόλη.

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Με δεδομένο τον τρόπο μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου καλούν τους ανθρώπους να μένουν σπίτια τους και να πλένουν τα χέρια τους.

«Αλλά τι γίνεται για αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο;», διερωτήθηκε πρόσφατα η Άνι Ουίλκινσον ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη στη Βρετανία.

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι επιπτώσεις στους πιο φτωχούς αστικούς πληθυσμούς θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους», πρόσθεσε.

Το 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, κυρίως στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Οι παραγκουπόλεις αυτές είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, ενώ η επιφάνεια των σπιτιών τόσο μικρή που δεν χρησιμεύουν παρά για τον ύπνο, ενώ συχνά στερούνται τρεχούμενο νερό. Η κουζίνα, η τουαλέτα, το πλύσιμο γίνονται συνήθως στους κοινόχρηστους χώρους που είναι πάντα γεμάτοι ανθρώπους.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
νέα, ιταλια, ηπα, twitter, italy, video, fight, bloomberg, γαλλια, σχολεια, team, κοχ, λιχτενστάιν, τεστ, κορονοϊός, image, dying, grave, iran, ελλαδα, ρωσία, τραπεζες, ΕΡΤ, ert, εθνικη τραπεζα, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, χωρες, ρωσία, βουλγαρια, γερμανια, δημοκρατια, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιραν, ισπανια, κινα, τεστ, ωρα, bloomberg, iran, αυξηση, αμβουργο, απε, ασια, βαυαρια, βεστφαλια, βομβες, βοννη, βορεια, βρισκεται, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δομη, ειπε, ελβετια, εβδομαδα, εξελιξη, επικοινωνια, ζωη, ζητα, ιδια, υπνο, ινδονησια, κυβερνηση, κουζινα, κοχ, λιχτενστάιν, μικρο, νερο, νοσοκομεια, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, ρεκορ, ρηνανια, σπιτια, τουρκια, υπουργειο υγειας, dying, fight, grave, χωρα, ιδιαιτερα, image, υπουργειο, italy, κομματι, νεκροι, πληροφοριες, σκοτωνει, team, τραπεζα, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα