Νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Σχεδιασμοί για το λιανεμπόριο

21:48 23/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο ζενίθ του βρίσκεται το 3ο κύμα της πανδημίας, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι δείκτες σημειώνουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι εφημερίες εξελίσσονται σε πραγματικό θρίλερ. Στο δυναμικό των νοσοκομείων εντάχθηκαν οι ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύθηκαν και ανέλαβαν αμέσως καθήκοντα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων προκαλεί ίλιγγο, καταδεικνύοντας ότι το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του, τόσο στις ανθρώπινες αντοχές όσο και στις υποδομές. 3.586 νέα κρούσματα κατέγραψε

ο ΕΟΔΥ, 699 διασωληνωμένους ενώ 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Η Αττική «φλέγεται» με 1.779 νέες μολύνσεις. Ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευθεί.

Όπως δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλου ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ: «Ο δείκτης στο 12% -από 3% που ήταν πριν από τις γιορτές- δείχνει ότι και η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα προβληματισμού».

Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται αφόρητα. Μέσα σε 24 ώρες έγιναν 240 εισαγωγές, ενώ νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι με covid σε όλη τη χώρα.

Από τους διασωληνωμένους 60 ασθενείς ήταν σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ Covid.

Για τη βαριά επιδημιολογική εικόνα, όχι μόνο της ημέρας αλλά και εκείνων που ακολουθούν, μίλησε το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας: «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων – χρειάζεται υπομονή και τήρηση των μέτρων».

Τις κρίσιμες αυτές εβδομάδες, 206 ιδιώτες παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί αναλαμβάνουν καθήκοντα στο ΕΣΥ. Επιδεικνύοντας το φύλλο πορείας, οι γιατροί που επιστρατεύτηκαν για τα δημόσια νοσοκομεία προσήλθαν από νωρίς να αναλάβουν υπηρεσία.

Η Ειρήνη Παπανεοφύτου πνευμονολόγος ΕΟΠΥΥ αναφέρει πως: “Δεν είναι εύκολο να κλείσεις το ιατρείο σου. Εγώ σήμερα είχα 18 περιστατικά, τα μετακίνησα, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τα δω και πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι”.

O Γεώργιος Κρομμύδας Πνευμονολόγος ΕΔΟΕΑΠ δηλώνει ότι: “Ήρθαμε να ενισχύσουμε το σύστημα, αφού διάλεξαν αυτόν τον τρόπο. Εγώ δεν το περίμενα γιατί είμαι μισθωτός στον ΕΔΟΕΑΠ, περίμενα ότι θα καλύπτω εκεί τη θέση που είναι φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας”.

Οι ιδιώτες γιατροί θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα τα δύο νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αποκλειστικά για κορονοϊό, δηλαδή τον Ερυθρό Σταυρό και το Σισμανόγλειο. Ακόμη, θα ενισχυθούν άλλα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, το Γεννηματάς, το Αττικόν και το Αγία Όλγα.

Aπό την πλευρά του ο Ελευθέριος Παπαλευθέρης πνευμονολόγος – φυματιολόγος αναφέρει πως: “Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να βοηθήσουμε την κατάσταση, χαίρομαι που θα συνδράμω το ΕΣΥ γιατί πάνω απ’ όλα είναι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε: “Είναι πολύ ικανοποιητική η προσέλευση των ιδιωτών. Αυτή την ώρα που μιλάμε, πάνω από 90% – και πιστεύω ότι, μετά την ύστατη αυτή κίνηση, όλοι συνειδητοποίησαν ποιο είναι το καθήκον τους”.

Οι άνθρωποι στη χώρα μας που εμβολιάστηκαν έστω και με μία δόση ξεπέρασαν την Τρίτη 23/3 το ένα εκατομμύριο, όπως έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν κάνει 470.000 άνθρωποι.

Παρουσιάστηκαν οι γιατροί

Το 90% των γιατρών που έλαβαν φύλλα πορείας παρουσιάστηκαν ήδη στις θέσεις τους από τις 8 το πρωί της Τρίτης 23/3.
Αναλυτικά ανά νοσοκομείο:
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 23
ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 23
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 11
ΣΩΤΗΡΙΑ 11
Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 10
ΑΤΤΙΚΟΝ 10
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 9

Η αξιοποίηση των γιατρών θα γίνει ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στελεχώσουν απλές κλινικές covid των νοσοκομείων και οι συνάδελφοί τους, που ήδη εργάζονται σε αυτές τις κλινικές, θα πάνε στις ΜΕΘ Covid επειδή διαθέτουν νοσοκομειακή εμπειρία.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε αναδιοργάνωση ιατρικών υπηρεσιών και ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, αξιοποιώντας κατάλληλα το νέο ιατρικό προσωπικό, που για τον επόμενο μήνα θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

To λιανεμπόριο

Με τα δεδομένα αυτά, όπως είναι επόμενο, μετατίθεται για τον Απρίλιο το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στον αντίποδα, όσο παρατείνεται το lockdown τόσο θα παρατείνονται και τα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται, των εργαζομένων και των νοικοκυριών.

Πάνω από τα 13 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για το 2021. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθιστώντας αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου.

Ο Στέλιος Πέτσας αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: “Με τα στοιχεία που έχουμε τώρα το θεωρώ αδύνατο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τις δραστηριότητες όχι για δημοσιονομικούς λόγους αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία”.

Η παράταση του lockdown “φέρνει” νέες παρεμβάσεις για το επόμενο δίμηνο.

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις θα ξετυλίγονται από την επόμενη εβδομάδα, θα επεκτείνονται το επόμενο δίμηνο και κάποια μέσα στο καλοκαίρι.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν:
* προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας για τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, μέσω ΕΣΠΑ
* παράταση των μειωμένων ενοικίων και για τον Απρίλιο
* αναστολή
– συμβάσεων εργασίας
– πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων
* έναρξη του 7ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σταύρος Καφούνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε: “στην επιστρεπτέα να υπάρχει στόχευση για το λιανεμπόριο ώστε να λαμβάνεται υπόψη και το αδιάθετο εμπόρευμα για τις εποχικές επιχειρήσεις”.

Στο πακέτο των μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνεται και η ανάληψη από το δημόσιο της καταβολής του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις ήταν σε αναστολή από τον Ιανουάριο.

Τα εμβόλια και το λοκντάουν σε άλλες χώρες

Στη Βρετανία, εκτός νόμου τίθενται από Δευτέρα οι διακοπές στο εξωτερικό και οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 5.000 λιρών. Κι όλα αυτά, ενώ είναι έντονη η δυσαρέσκεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τακτική και τις μεθόδους της ΆστραΖένεκα στη διανομή των εμβολίων.

Αντιμέτωπη με νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, η Γερμανία παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 18 Απριλίου. Έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους τις πέντε μέρες διακοπών του Πάσχα και ν’ αποφύγουν κάθε μη αναγκαία μετακίνηση, επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ: «Έχουμε, βασικά, μια νέα πανδημία. Η μετάλλαξη από τη Μ. Βρετανία έχει κυριαρχήσει, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε έναν νέο ιό, βεβαίως της ίδιας κατηγορίας, αλλά με πολύ διαφορετικές ιδιότητες. Είναι, σαφώς, πιο φονικός, πιο μεταδοτικός».

Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ του ευρωπαϊκού μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων, καθώς η αντιπαράθεση της Κομισιόν με την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων συνεχίζεται. Την ώρα που πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επίκεινται νέα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών, η επικεφαλής διαπραγματεύτρια της Κομισιόν δηλώνει ότι η Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξασφαλίσει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Οι έλεγχοι των εξαγωγών προκαλούν τριβές και με τη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να καλεί τις Βρυξέλλες να μην μπλοκάρουν την παράδοση εμβολίων, ενώ φέρεται να συζητά μια συμβιβαστική λύση για διαμοιρασμό των εμβολίων που παράγονται στην Ολλανδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μνημονεύει τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο λόκνταουν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και μικρές τελετές σε όλη τη χώρα, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος καλεί τους πολίτες να θυμηθούν όσους έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκηπας Κάρολος: «Τιμώντας τη μνήμη των νεκρών, ας πάρουμε την απόφαση να εργαστούμε για ένα μέλλον βασισμένο στις πιο υψηλές μας αξίες, που έχουν εκφραστεί στην πράξη τόσο καθαρά από τους ανθρώπους αυτής της χώρας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».

Για την αποφυγή νέας έξαρσης, το Λονδίνο απαγορεύει από τη Δευτέρα όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό, με τα πρόστιμα να φτάνουν τα 5.800 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει προς το παρόν ως τις 30 Ιουνίου, αλλά θα επανεξετάζεται αναλόγως των συνθηκών.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ραλλού Αλεξοπούλου, Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Σχεδιασμοί για το λιανεμπόριο εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
νέα, ρεκορ, δωρο πασχα, ΕΟΔΥ, εκπα, εοπυυ, εδοεαπ, αττικον, twitter, σισμανογλειο, ολγα, lockdown, καλοκαιρι, ΕΡΤ, αθηνα, πασχα, τίθενται, μερκελ, σημαίνει, AstraZeneca, βρυξέλλες, λύση, μνήμη, ιουνίου, ert, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, κρουσματα σημερα, ειρήνη παπαδοπούλου, εσπα 2021, ελενη, μνήμη, γερμανια, εδοεαπ, εκπα, εργαλεια, ηνωμενο βασιλειο, θριλερ, λονδινο, νεα μετρα, ολλανδια, σισμανογλειο, σωτηρια, ωρα, ert.gr, αυξηση, αρθρο, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, αττικη, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γιατροι, δευτερα, δημοσιο, δειχνει, δυναμικο, ευαγγελισμος, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εμβολια, εβδομαδα, εσωτερικων, ζενιθ, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υπομονη, ισχυει, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κινηση, ληδα, λύση, νοσοκομεια, ολγα, ορια, προγραμματα, πριγκιπας, πρωι, σπιτι, ταξιδια, τίθενται, υπουργειο υγειας, τριτη, φυλλο, φυλλα, χρηστος, ωρες, αδυνατο, απο δευτερα, ενωση, εθνικο, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, ιουνίου, κρεβατι, νοσοκομειο, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα