Νατάσσα Νταϊλιάνη: «Η κοινωνία απαξιώνει συνήθως εκείνον που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα»

12:06 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Η σπονδυλωτή παράσταση “Buy me” παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 21:00, έως τις 8 Φεβρουαρίου στο θέατρο Underground, σε ερμηνεία-σκηνοθεσία Νατάσσας Νταϊλιάνη. Το έργο επιχειρεί να προσεγγίσει την κατανάλωση ως τρόπο ζωής και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με αυτήν.

Για ποια πράγματα είναι «λογικό» να πληρώνεις σε μια κοινωνία όπου κυριολεκτικά τίποτα δεν θεωρείται ταμπού να αγοραστεί ή να πουληθεί;

Μια

περφόρμανς για τον homo concumers που, ακροβατώντας κάπου ανάμεσα στο σουρεαλιστικό και το γκροτέσκο, σας προ(σ)καλεί να την καταναλώσετε.

Η Νατάσσα Νταϊλιάνη μας μιλάει για όσα θα δείτε στη σκηνή του θεάτρου Underground και αποκαλύπτει τους λόγους που την οδήγησαν να επιλέξει ως θέμα της παράστασης τον καταναλωτισμό.

-Παρουσιάζετε μια περφόρμανς για τον άνθρωπο-καταναλωτή. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει πολλά κωμικά στοιχεία γιατί στην ουσία φωτίζει τον παραλογισμό μιας κατάστασης η οποία, όμως, είναι τόσο γνώριμη και οικεία στον καθένα μας. Χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, όπως τα 30 «ημερολόγια κατανάλωσης» από μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποδείξεις λιανικής πώλησης, κείμενα προσωπικά και θεωρητικά. Το υλικό επικοινωνείται μέσω του περφόρμερ μέσα από αυτόνομες δράσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ στα κείμενα παρεμβάλλονται ήχοι και μουσική.

-Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη δημιουργία αυτής της παράστασης;

Προσωπικές μου παρατηρήσεις και σκέψεις για το πως χρησιμοποιούνται ουσιαστικά όλες οι εκφάνσεις της ζωής -από τις πολύ προσωπικές μέχρι και τις πιο δημόσιες- για να επιβληθούν συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς και μοντέλα ζωής που εξυπηρετούν και προωθούν την αδιάκοπη κατανάλωση. Η διαπίστωση ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες φτιάχνουν μια βιογραφία μας, απλώς και μόνο διαβάζοντας αποδείξεις λιανικής πώλησης. Σχημάτισα αυτή την εικόνα: ότι κάποιος στέκεται μπροστά σε ένα βουνό από αποδείξεις και απλώς τις διαβάζει κι έτσι αναπολεί τη ζωή του… Και μετά ακολούθησε η ιδέα με τα ημερολόγια καταναλωτισμού, που συμπλήρωσαν διάφοροι φίλοι με ευλαβική συνέπεια και λεπτομέρεια και αποτελούν βασικό στοιχείο της παράστασης. Μαζί με την Άντζελα Δεληχάτσιου, που συνσκηνοθετεί την παράσταση, αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε πάνω σε αυτό το πρώτο προσχέδιο μέσα από θεωρητικά κείμενα και μελέτες και αρχίσαμε να στήνουμε το υλικό της παράστασης. Τέλος, βρέθηκε η υπέροχη στοά του θεάτρου Underground όπου παίζεται η παράστασή μας σε ένα πρώην εμπορικό κατάστημα με την καταπληκτική επιγραφή “ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΑΙ”.

-Θεωρείτε ότι ο Έλληνας του σήμερα είναι homo concumers;

Σίγουρα έτσι τον αντιλαμβάνεται η αγορά. Είναι το υποκείμενο που θα καταναλώσει πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών. Και νομίζω έτσι είναι διαρθρωμένος ο δυτικός τρόπος ζωής, δεν έχει να κάνει με τον Έλληνα. Απλώς σταδιακά και η καταναλωτική δύναμη του Έλληνα μεγάλωσε. Με την έννοια ότι για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο από την μεταπολίτευση κι έπειτα ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ήταν σε θέση να καταναλώνει πολύ περισσότερα και ενίοτε αλόγιστα συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.

-Ζούμε σε μία κοινωνία όπου όλα αγοράζονται και πωλούνται;

Ζούμε σίγουρα σε μία κοινωνία που όλα εν δυνάμει είναι προς αγορά και πώληση. Και γεγονός είναι, επίσης, ότι το χρήμα ή η έλλειψη αυτού, κάνει το άτομο χειραγωγήσιμο από την στιγμή που το ίδιο αρχίζει να απεκδύεται τα δικαιώματά του σε σχέση με τα κοινά αγαθά και πείθεται ότι είναι καλό τα πάντα να έχουν μία αγοραστική αξία. Το πρόβλημα είναι ότι μακροπρόθεσμα μόνο λίγοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα αγαθά αυτά, εφόσον δηλαδή θα μπορούν να τα αγοράσουν. Επίσης, το πόσο πληρώνεται κανείς γίνεται ο απόλυτος καθρέφτης της αξίας του, ενώ η κοινωνία απαξιώνει συνήθως εκείνον που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, που δεν ξέρει πως δουλεύει το χρήμα και πώς να το αποκτήσει.

Σύλληψη-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Νατάσσα Νταϊλιάνη

Δραματουργική ανάπτυξη, συν-σκηνοθεσία: Άντζελα Δεληχάτσιου

Ήχος: Κωστής Γαρδίκης

Κοστούμια: Λουκία Χατζέλου

Φωτογραφίες: Σπύρος Αγριανίτης – Light Stories Photography

Ηχογραφημένη φωνή: Αντώνης Γκρίτσης

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι «Buy Me» των Starwound.

info

Θέατρο Underground, Κοραή 4, υπόγειος χώρος Στοάς Κοραή (είσοδος από κινηματογράφο ΑΣΤΥ), 2130370342

Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 21.00 έως 8/2.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά παράσταση – Κρατήσεις απαραίτητες

Keywords
Τυχαία Θέματα