Ναγκ. Καραμπάχ: «Παραφωνία» στις διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης η Τουρκία

10:10 1/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Για πολεμοχαρή μηνύματα κι επικίνδυνη ασυνέπεια κατηγόρησε ανοικτά την Τουρκία ο Εμανουέλ Μακρόν αντιδρώντας στις δηλώσεις Ερντογάν ότι το Αζερμπαϊτζάν «πρέπει να έχει το πάνω χέρι». Την ίδια ώρα η Αρμενία επιμένει ότι αεροσκάφος της καταρρίφθηκε από μαχητικό της Τουρκίας. H αρμενική τηλεόραση προβάλλει μάλιστα βίντεο με «συνεχείς επιθέσεις από drones» κατά του στρατού της χώρας, ενώ οι αντιμαχόμενοι επιβεβαιώνουν «τραγικές» απώλειες.

Bayraktar TB 2 armed drones of Azerbaijani

Armed Forces destroyed multiple launch rocket systems of Armenia in the occupied Nagorno-Karabakh region.

pic.twitter.com/1fvkFZQ6eW

— EHA News (@eha_news) September 30, 2020

«Καλούμε όλες τις χώρες, ιδίως εταίρους όπως η Τουρκία, να κάνουν τα πάντα υπέρ της αποκλιμάκωσης με πολιτικο-διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν συνομιλούσαν για την ενεργοποίηση ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω της αποκαλούμενης Συμφωνίας του Μινσκ.

Putin, Macron discuss Upper Karabakh conflict by phone pic.twitter.com/w7KTDKfFGT

— Yeni Şafak English (@yenisafakEN) October 1, 2020

Για το ίδιο θέμα έπεται συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι ο «Γάλλος πρόεδρος, βρίσκεται ήδη σε διένεξη με τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μετά την Λιβύη και τη Συρία φαίνεται πώς η ‘Αγκυρα επαναλαμβάνει τη στρατηγική της εμπλοκής Σύρων στα πεδία».

Οι Τουρκικοί ισχυρισμοί για θύλακες Κούρδων μαχητών του PKK είναι ψευδείς και έχουν δόλο, επισημαίνει την ίδια ώρα ο Αρμένιος Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν, ενώ απορρίπτει και τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι στόχος του Γερεβάν είναι οι διεθνείς αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

“There is no way that Armenians in #NagornoKarabakh will be defeated. There is no way the whole Armenian nation both in #Artsakh or Nagorno Karabakh in … will accept that,” #Armenia’s President Armen Sarkissian tells Al Arabiya. pic.twitter.com/w3u5QKgL83

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) September 30, 2020

Το Nαγκόρνο Καραμπάχ από το ρωσικό Nagorny (ορεινός) το τουρκικό Kara (μαύρος) και το περσικό bagh (κήπος), ονομασία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε μετά το 1230 και τις κατακτήσεις των Μογγόλων, είναι περιοχή που αποσπάστηκε από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, αλλά δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα ως ανεξάρτητη δημοκρατία, τόνισε επίσης και επεσήμανε:

«Πρώτα απ ‘όλα, όταν το Αζερμπαϊτζάν μιλά για κατεχόμενα εδάφη, αναφέρεται στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, επαρχία του Αρχαίου Βασιλείου (189BC-387), της Αρμενίας. Μόνο ο Ιωσήφ Στάλιν, έδωσε αυτή τη γη στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν. Με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, οι άνθρωποι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατά 90 τοις εκατό παραμένουν Αρμένιοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίγεφ φαίνεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε εκ παραδρομής ότι η χώρα του «ξεκίνησε τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με σαφή στόχο».

The Azerbaijani President Ilham Aliyev accidentally admits that they had initiated the attacks in Nagorno #Karabakh with a clear goal. #StopAzerbaijaniAgression

— Armenian Public TV (@ArmPublicTV) September 30, 2020

Μπακού και Γερεβάν απορρίπτουν την έναρξη συνομιλιών – Δεκάδες θύματα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα