Ν. Υόρκη: Ψυχρή χειραψία Τραμπ – Ερντογάν πριν από την ομιλία στον ΟΗΕ

11:45 26/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την «ψυχρή χειραψία» που αντάλλαξε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ -Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εκδώσουν τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η ομιλία του Τούρκου προέδρου που ακολούθησε εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, «αλλά με αισθητά λιγότερο κοινό», όπως ανέφεραν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, περιείχε εμφανείς επικρίσεις κατά της αμερικανικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων

των κυρώσεων κατά του Ιράν, των δασμών και της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική πολιτοφυλακή της βόρειας Συρίας.

The crowd has thinned a good amount following Trumps speech, as Turkey’s Erdogan is speaking. pic.twitter.com/hfbR1ryHtS

— CGTN America (@cgtnamerica) September 25, 2018

Αποκλείοντας για μία ακόμη φορά το αίτημα της Ουάσιγκτον, για την αποφυλάκιση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι «τα δικαστήρια κι όχι οι πολιτικοί θα αποφασίσουν την τύχη του».

#Erdogan, #Trump briefly meet ahead of UN address pic.twitter.com/YBD4PW552Y

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) September 25, 2018

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία, αποτελεί «ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι παρεμβαίνει στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της. Άγκυρας, Μάλιστα, υποστήριξε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δε συνδέεται με τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον κι ότι οι οικονομικές δυσκολίες έχουν υπερτιμηθεί.

Αναφορικά με την ευρωτουρκική κρίση, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στην Γερμανία (27-29 Σεπτεμβρίου) θα αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα αυξήσει τον όγκο της εμπορικής συνεργασίας.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Επιβεβαιώθηκαν ωστόσο οι πληροφορίες ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, το βράδυ της Παρασκευής, προς τιμή του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται αν με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει κάποιο πολιτικό μήνυμα.

Πάντως, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία η κ. Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Ερντογάν δύο φορές για συνομιλίες στην καγκελαρία.

Από το επίσημο δείπνο την Παρασκευή στο προεδρικό μέγαρο θα απουσιάζει και ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών της αντιπολίτευσης. Κατά αυτό τον τρόπο θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο ίδιος αρνήθηκε την πρόσκληση επειδή δεν θέλει «να γίνει μέρος της προπαγάνδας υπέρ του Ερντογάν».

Από το δείπνο θα απουσιάζουν επίσης η ηγεσία της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (ΑfD), εκπρόσωποι του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και η ηγεσία των Πρασίνων (Die Gruenen). Αντιθέτως, στο δείπνο θα παραβρεθεί ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ ο οποίος θεωρείται ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του κ. Ερντογάν στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, Deutsche Welle

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα