Ν. Σαντορινιός: Νομοθετούμε μέτρα που απαντούν στο πρόβλημα της νησιωτικότητας

11:49 5/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η λογική του μεταφορικού ισοδύναμου που θα εφαρμόσουμε, είναι διαφορετική από αυτή του μέτρου των ειδικών συντελεστών».
Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «δημοκρατική», ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί μόνιμα μέτρα που θα απαντούν στο πρόβλημα της νησιωτικότητας.
«Εκμεταλλευόμαστε παραμέτρους, όπως οι πληθυσμιακοί δείκτες και οι δείκτες σημαντικότητας διασύνδεσης του εκάστοτε νησιού, ώστε να είναι δικαιότερος ο τρόπος κατανομής του μέτρου, καλλιεργεί αναπτυξιακές προοπτικές γιατί

εντάσσει την επιδότηση της μεταφοράς των προϊόντων από και προς τα νησιά, ενώ οχυρώνουμε το μέτρο δημιουργώντας μόνιμες δομές που θα ελέγχουν την πραγματική μείωση των τιμών στα νησιά».
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι οι ειδικοί συντελεστές ήταν ένα οριζόντιο μέτρο που σε αρκετές περιπτώσεις η έκπτωση χανόταν κάπου ανάμεσα στον χοντρέμπορο και τον λιανέμπορο και πολύ μικρό ποσοστό αυτής έφτανε στον τελικό καταναλωτή, τον νησιώτη.
«Μιλάμε λοιπόν για ένα μόνιμο μέτρο, που θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο και θα αφορά στην επιδότηση της μεταφοράς επιβατών – νησιωτών και στη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τα νησιά. Πατάμε πάνω στην ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς αντίστοιχες επιδοτήσεις λαμβάνουν χώρα, εδώ και χρόνια, σε Ιταλία, Γαλλία, Σκωτία ακόμη και Δανία. Για πρώτη φορά το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2018, για τα νησιά που είχαν μέχρι το τέλος του 2017 μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και το διάστημα αυτό θα δαπανηθούν 50εκ ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από το εθνικό ΠΔΕ. Το 2019 μεταφορικό ισοδύναμο θα έχουν όλα τα νησιά της χώρας, με κόστος συνολικά 150εκ ευρώ ετησίως και πάλι από το ΠΔΕ. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει ήδη ενέργειες για την αναζήτηση επικουρικών χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αν ευοδωθούν, θα ενισχύσουν το συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα