Ν. Χαρδαλιάς: Μέτρα αυτοπροστασίας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο

18:30 2/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σχολαστική τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας.

«Μέτρα αυτοπροστασίας τα μόνα που μπορούν να μας προστατέψουν μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Όπως ανέφερε, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων είναι 314, εκ των οποίων το 50%-60% καταγράφεται στην Αττική, ενώ για τρίτη συνεχή εβδομάδα ο μέσος όρος είναι πάνω από 300 κρούσματα.

Η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση στο μέσο όρο ημερήσιων

κρουσμάτων, με έντονη όμως μεταβλητότητα, μείωση του αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Τόνισε πως παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά σε νεώτερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια ασυμπτωματικούς ασθενείς και πως έχει δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας από τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Επανέλαβε ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Όπως δήλωσε πραγματοποιήθηκαν 10.617 τεστ την τελευταία εβδομάδα.

Ένα ποσοστό 4% – 11% είναι εισαγόμενα κρούσματα και αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων 12 Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας για το αν θα έρθουν νέα μέτρα, είπε ότι το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα, ενώ δήλωσε ότι και οι έλεγχοι έχουν ενταθεί.
Aνέφερε ότι βρισκόμαστε στην 11η ημέρα από τη λήψη των τελευταίων μέτρων και στη 14η ημέρα θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμά τους.

«Αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα για 14 ημέρες ο ιός θα νικηθεί, τόσο απλά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η εφαρμογή των μέτρων, μάσκες, αποστάσεις, συνθήκες υγιεινής, μπορούν να αποτρέψουν ένα Lockdown, το οποίο έχει επιπτώσεις στους οικογνειακούς προγραμματισμούς και τις ζωές των πολιτών.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι πρόεδροι χωρών και πρωθυπουργοί νόσησαν από τον κορονοϊό και αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν άτρωτοι.

Συμπλήρωσε ότι έρχεται χειμώνας όπου τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και τα περιστατικά στις δομές που φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, είναι τα παραδείγματα που δείχνουν γιατί απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Ακολούθως έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις περιοχές που είχαν αυξημένα κρούσματα και τα ειδικά τοπικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα