Μυτιλήνη: Η αστυνομία απομάκρυνε πρόσφυγες και μετανάστες από την πλατεία Σαπφούς
Σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στον καταυλισμό της Μόριας επιβιβάστηκαν με τη βία στις 05:30 σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφγανοί, που από την περασμένη Τετάρτη είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία Σαπφούς της πόλης.
Τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία.
Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της προκυμαίας της Μυτιλήνης, καθώς και των δρόμων του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Ομάδες ακροδεξιών επιχειρούσαν επιθέσεις όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.
Με ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Στο κέντρο έβαλαν γυναίκες και παιδιά που συμμετείχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.
Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε. Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Γύρω στις 22:00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου, από έναν γνωστό ακροδεξιό.
Αυτοί άρχισαν αληθινή επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες – ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί.
Γύρω στις 23:00 επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, οπότε και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης.
Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των αλλοδαπών, χρήση δακρυγόνων.
Στη 01:00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.
Περίπου στις 03:00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία.
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.
Στις 05:20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες.
Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- H ξανθιά με το σορτσάκι που τρέλανε τις κερκίδες του ΟΑΚΑ [photos]
- Απολυμάνετε το πλυντήριο ρούχων με 2 διαφορετικούς τρόπους
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Αυτοκτόνησε 33χρονος στρατιωτικός στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης
- Ο Νάσος Παπαργυρόπουλος έχασε τον Αντετοκούνμπο
- Η εκδίκηση της βλαχιάς
- Ψεκάστε τα ρούχα σας με αυτό και δεν θα χρειαστούν σιδέρωμα
- Φωτιά στο ιταλικό πρωτάθλημα έβαλε η Νάπολι
- Συντάξεις Μαΐου 2018: Εβδομάδα πληρωμών για όλα τα Ταμεία - Δείτε τις ημερομηνίες
- Πεδίο μάχης με τραυματίες η προκυμαία της Μυτιλήνης για την κατάληψη των μεταναστών
- Το ταξίδι της ασπιρίνης μέσα στο σώμα (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- «Οι Απίθανες» στην ΕΡΤ3
- Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας: Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για την πώληση Λιγνιτικών μονάδων
- ΣΑΝ ΜΑΓΕΜΕΝΟΙ… «Misery» του Στίβεν Κινγκ
- Αυστηρά μέτρα για την κατανάλωση νερού
- Το «The Mitsi Show» με τον Γιώργο Μητσικώστα στην ΕΡΤ1
- Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου
- ΕΡΤ2 – DOC ON ERT: «Τραγούδα το τραγούδι σου»
- Οι Σερραίοι στο μαραθώνιο της Βαρσοβίας
- Ήττα Αρκαδικού – υποβιβασμός για Δούκα
- Χανιά: Τροχαίο προκάλεσε οδηγός που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Μυτιλήνη: Η αστυνομία απομάκρυνε πρόσφυγες και μετανάστες από την πλατεία Σαπφούς
- Χανιά: Βλάβη στον υποσταθμό της Αγιάς, βύθισε στο σκοτάδι το βόρειο παραλιακό μέτωπο
- Καβάλα: Επίσκεψη Πρύτανη ΤΕΙ στην δήμαρχο
- Καβάλα: Ο Πύρρος Δήμας στην Αντιπεριφέρεια
- Νωρίτερα η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής, το 2021
- Αυστηρά μέτρα για την κατανάλωση νερού
- Συνέλαβαν μέλος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, με… αλεύρι και σαπούνι
- Μαξίμου: Άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς συμψηφισμούς
- Πριγκιπική επίσκεψη στο Ηράκλειο
- Έπιασαν τους διαρρήκτες με τις 26 κλοπές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πεδίο μάχης η Μυτιλήνη – Σοβαρά επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και μεταναστών
- Στα... μπάνια του λαού η κλήση Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών
- Προωθείται ρύθμιση για διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών στον ΟΑΕΕ
- Αίθριος ο καιρός σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας
- Δολοφονία ζευγαριού στη Λευκωσία: Εξετάστηκε ο ανήλικος γιος τους – Τι καταγγέλλει ο ιατροδικαστής
- Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες -Ολες οι αλλαγές και το κόστος [εικόνες]
- Το πιο όμορφο... σπίτι της πόλης, ο δήμαρχος ιδιοκτήτης του και η σημερινή του χρήση... Δείτε ΦΩΤΟ
- Αυτοί είναι οι κανόνες καλής…βασιλικής συμπεριφοράς
- Eυαγγελία Αραβανή: Μένει ή φεύγει από τον ΑΝΤ1;