Μόνο με τις απαραίτητες βεβαιώσεις οι μετακινήσεις-Επιβολή προστίμων από σήμερα-Διευκρινίσεις (video)

07:14 24/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των μετακινήσεων μέσω της εφαρμογής του αυστηρού μέτρου βρήκε τους πολίτες να ανταποκρίνονται θετικά, καθώς πανελλαδικά αναφέρθηκαν μόλις 33 παραβάσεις. Χθες ήταν μέρα συστάσεων και προσαρμογής, από σήμερα έχουν λόγο τα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ προειδοποιούν οι αρχές.

Χθες στη μεγάλη πλειονότητα οι πολίτες ήταν εφοδιασμένοι με τα ειδικά έντυπα, αρκετοί,

πάντως, χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιες δηλώσεις έως ότου ενημερωθούν για τη λειτουργία του συστήματος.

Η αστυνομία στην Αθήνα συνεχίζει και σήμερα τους ελέγχους με μπλόκα σε πολλά σημεία. Χθες περιορίστηκε σε αυστηρές συστάσεις, αλλά από σήμερα θα υπάρξουν πρόστιμα. Oι αστυνομικοί σταματούν επίσης λεωφορεία και τρόλεϊ και ζητούν να ελέγξουν τα απαραίτητα έγγραφα από οδηγούς και επιβάτες. Οι αυστηρές οδηγίες που έχουν είναι να επιβάλουν κυρώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη βεβαιώθηκαν τρία πρώτα πρόστιμα, μια κοπέλα που είχε το απαραίτητο sms αλλά το διαβατήριο της μόνο σε φωτογραφία και άλλοι δυο που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με το ΚΤΕΛ σε προορισμό που δεν ήταν ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους.

Τα έσοδα από τα πρόστιμα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

“Θέλουμε να περιορίσουμε στο μηδέν την άσκοπη μετακίνηση. Είναι ένα στοίχημα για όλους για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία” είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θ. Χρονόπουλος και επανέλαβε ότι το μέτρο δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά προστατευτικού. Οπως είπε οι πολίτες φαίνεται να εξοικειώνονται σιγά σιγά με την όλη διαδικασία.

Αναφορικά με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία υπενθύμισε πως οι βεβαιώσεις μπορούν να είναι χειρόγραφες και σημείωσε πως υπάρχει η σχετική ευελιξία όπου χρειάζεται. Για τις παραβάσεις που θα βεβαιωθούν είπε ότι ισχύει ότι και για τις τροχονομικές και πως δίνεται η δυνατότητα της ένστασης με email ή φαξ.

Για τα μέτρα προστασίας των αστυνομικών, είπε πως υπάρχει εγκύκλιος που αναφέρει πως ο έλεγχος γίνεται με την επίδειξη των εγγράφων χωρίς να τα αγγίζει ο αστυνομικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα