Μήνυμα ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Άγκυρα – Το Παρίσι ζητά μέτρα κατά της Τουρκίας

21:57 27/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι το μήνυμα που έστειλε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη. «Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα, θα πορευτεί στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Σε μια συμβολική κίνηση, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο ναύσταθμο

στη Σούδα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου όπου θα επισκεφθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής, ένα από τα υποβρύχια που έχουν αναλάβει κομβικό ρόλο στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματικής σκακιέρας. Το προηγούμενο 48ωρο οι Έλληνες αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ για την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έστειλαν τα δικά τους μηνύματα από την τριμερή συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα την Τρίτη.

«Θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, πάντα όμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας: «η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων που με συνέχεια και συνέπεια δημιουργούμε».

«Η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Να κινηθούμε με βάση τον κοινό μας σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκαπι Ασκενάζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα