Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός: Μισός αιώνας μπάσκετ

00:58 2/6/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ορφέας Σερρών ήταν ο σύλλογος που τον Απρίλιο του 1950 έφερε το μπάσκετ στις Σέρρες ιδρύοντας το πρώτο τμήμα καλαθοσφαίρισης.

Με την ίδρυση του Πανσερραϊκού το 1964 και με την προτροπή των Πίτσιου, Κουτσίδη και Μαρνέρη ιδρύεται τμήμα μπάσκετ. Παίκτης και προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει ο Βασίλης Πίτσιος, έφορος ο Κουτσίδης και την πρώτη ομάδα αποτελούν ο παλιός παίκτης του Απόλλωνα Κυριακίδης, ο Ηλ. Ιλανίδης, ο Καλαϊτζής, ο Κουγιουμτζής, ο Λαζαρίδης ενώ αργότερα αυτοί πλαισιώνονται από τους μικρότερους Δαρνάκα, Τατιτζικίδη,

Χαλκίδη, Χατζηλιάδη, Δώδο, Βλαχόπουλο κ.α Αυτή η ομάδα πήρε μέρος στο 1ο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα που έγινε στο Βόλο το 1969 και κατέλαβε την 4η θέση πίσω από Πάτρα, Βόλο και Λάρισα. Δύο χρόνια αργότερα η ίδια διοργάνωση έγινε στο Αγρίνιο και ο Πανσερραϊκός ήταν 4ος με τους Πίτσιο, Δαρνάκα, αδελφούς Χαλκίδη, Σαμαρά κ.α.

Πανσερραϊκός 1971-72

Ο Πανσερραϊκός κατέλαβε την 1η θέση στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ την περίοδο 1971-72 ενώ από το 1972 έως το 1975 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β εθνικής καταλαμβάνοντας την 7η, την 6η θέση ενώ την τρίτη χρονιά υποβιβάστηκε. Την περίοδο 1976-77 ο Πανσερραϊκός πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας, έφτασε μέχρι την τελική φάση του Βορρά και έχασε από τον ΠΑΟΚ.

Πανσερραϊκός 1973-74

Την περίοδο 1975-76 ο Πανσερραϊκός συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και κατακτώντας την 1η θέση επιστρέφει στη Β εθνική δημιουργώντας την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας του 70 όπου από το 1977 έως το 1980 πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις με καλύτερη θέση την 5η το 1977 και με παίκτες όπως ο Καμαράκης, ο Παραμανίδης, ο Τατιτζικίδης, ο Δαμιανός, ο Παπαδόπουλος, ο Χρυσανθίδης, ο Γιαννάκης, o Ιλανίδης κ.α.

Η χρυσή πεντάδα της δεκαετίας του 70 με Παραμανίδη, Δαμιανό, Καμαράκη, Τατιτζικίδη και Παπαδόπουλο

Βλαγοίδης Χάρης,Βλαχόπουλος Παναγιώτης,Ιλανίδης Θόδωρος,Ιλανίδης Ηλίας,Δαμιανός Νίκος,Τατιτζικίδης Νίκος,Παραμανίδης Βασίλης ( πάνω ) Δημητριάδης Σωτήρης,Φάκης Γιάννης,Δώδος Κώστας,Γιαννάκης Δημήτρης,Ασπιώτης Άκης,Χρυσανθίδης Βασίλης ( κάτω ) Προπονητής:Καμαράκης Στάθης

Το 1980 ο Πανσερραϊκός και ο ΑΟΣ (ιδρύθηκε το 1975) υποβιβάζονται από τη Β εθνική και με προτροπή παικτών, παραγόντων και προπονητή γίνεται η πρώτη ένωση στο Σερραϊκό μπάσκετ.

Πανσερραϊκός στη Γ εθνική το 1985

Οι Τατιτζικίδης, Γρίψιος, Μορφακίδης, Δώδος παίρνουν μεταγραφή από τον Πανσερραϊκό στον ΑΟΣ και με τους Γκιουζέλη, Ιλανίδη, Τσιάπο, Μάρκου με προπονητή το κορυφαίο στην ιστορία του Σερραϊκού μπάσκετ, Στάθη Καμαράκη και έφορο τον Χρήστο Σούλη δημιουργούν μια πολύ δυνατή ομάδα που κερδίζει την άνοδο στη Β εθνική.

Πανσερραϊκός 2001-02

Η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Πανσερραϊκού είχε εξαφανιστεί από το μπασκετικό χάρτη όταν κάποιοι άνθρωποι, ο τότε γενικός γραμματέας του Ερασιτέχνη ο αείμνηστος Ευθύμης Τζήμας και ο γενικός αρχηγός Νούλης Ταρασίδης ξεκίνησαν μια προσπάθεια να βγει στο προσκήνιο ξανά η ομάδα, αρχικά με προπονητή τον Στέργιο Ποργιόπουλο που όταν ανέλαβε το γυναικείου τμήμα του συλλόγου τον διαδέχθηκε ο Νίκος Τατιτζικίδης και αυτό έφερε αποτέλεσμα αφού τον Απρίλιο του 2000 με παίκτες όπως ο Στέλιος Γκιουζέλης, ο Άγγελος Κακαρίδης, ο Φώτης Κοκολιός (ο νυν προπονητής της ομάδας) κ.α οδήγησαν την ομάδα στη Γ εθνική. Την περίοδο 2001-02 η ομάδα έπαιξε στη Γ εθνική με ενισχυμένη διοίκηση αφού οι Ευθύμης Τζήμας και Νούλης Ταρασίδης βρήκαν δύο άξιους συμπαραστάτες, δύο πρώην παίκτες του συλλόγου, τους Άρη Αθανασιάδη (τον νυν πρόεδρο των Ικάρων) και Παναγιώτη Ανδρικάκη. Η ομάδα απέκτησε ότι καλύτερο υπήρχε στην αγορά με παίκτες όπως ο Κώστας Πεχλιβάνης, ο Βαλάντης Τσιούλκας, ο Δήμος Φωτίου (φέτος αγωνίστηκε στο Παγκράτι), ο Στέλιος Χατζηιωάννου (νυν προπονητής του Πιερικού), ο Στέλιος Γκιουζέλης κ.α. Την περίοδο 2003-04 ο Πανσερραϊκός με προπονητή τον Νίκο Αθανασίου έφτασε μια ανάσα από τη Β εθνική αλλά στο τέλος ο Θερμαϊκός έκοψε πρώτος το νήμα αφήνοντας τους «κόκκινους» στην 2η θέση.


Πρωταθλητής ΕΚΑΣΑΜΑΘ το 2008 με προπονητή τον Στέργιο Ποργιόπουλο και άνοδο στη Γ εθνική

Μετά την απόφαση για συνεργασία και ένωση των Ικάρων με τον Πανσερραϊκό το 2006 τα «λιοντάρια» βρέθηκαν στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και την περίοδο 2007-08 με προπονητή τον Στέργιο Ποργιόπουλο κατέκτησαν την 1η θέση με 42 βαθμούς (2ο το Ρούπελ με 39) και την άνοδο στη Γ εθνική αλλά την επόμενη περίοδο οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας πήγαν στους Ικάρους κι έτσι οι «κόκκινοι» με νέα παιδιά υποβιβάστηκαν και πάλι στο τοπικό της ΕΚΑΣΑΜΑΘ για να έρθει η φετινή χρονιά που κέρδισαν και πάλι το εισιτήριο για τις Εθνικές κατηγορίες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα