Μεσσηνία: Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Λυκαίου Όρους

10:43 29/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντιδράσεις προκαλεί στη Μεσσηνία η αίτηση εταιρείας για εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λυκαίου Όρους, κοντά στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα -με αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Οιχαλίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, και πρώην δήμαρχος Είρας, ανέδειξε τη διάσταση του θέματος, μετά τις πληροφορίες πως εταιρία κατέθεσε αίτημα

στη Ρ.Α.Ε. για τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, λέγοντας πως αυτή η εξέλιξη «αντίκειται βάναυσα στην πολιτισμική, ιστορική και περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής». Ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε πως δρομολογούνται προσφυγές στη ΡΑΕ εναντίον της συγκεκριμένης «επένδυσης» -όπως αποφάσισαν εξάλλου και τα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας και του δήμου.

Την έντονη διαμαρτυρία της «Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας» μετέφερε μέσω της ΕΡΤ Καλαμάτας η εκπρόσωπος του συλλόγου και γραμματέας του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Μαρία Ασλανίδου. Η κ. Ασλανίδου τόνισε πως η απόσταση μεταξύ των αρχαίων μνημείων και των ανεμογεννητριών -σε περίπτωση που εγκατασταθούν- είναι ιδιαιτέρως μικρή, και τεκμηρίωσε την άποψή της σημειώνοντας πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι ανεμογεννήτριες θα απέχουν «700 μέτρα από τον ‘Ιππόδρομο-Στάδιον’, που αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο ιππόδρομο της αρχαιότητας, και 3.000 μέτρα από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής, πρότυπο μνημείο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το πρώτο ελληνικό μνημείο που γράφτηκε στον αντίστοιχο Κατάλογο Παγκόσμιων Μνημείων της UNESCO». «Κατόπιν αυτών θεωρούμε», είπε η κ. Ασλανίδου, «ότι αποκλείεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων, που θα αναλάβει να ελέγξει την υπό κρίση αίτηση, να εγκρίνει ένα τέτοιο ανοσιούργημα, καθώς μια τέτοιου μεγέθους και χαρακτήρα παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα, τα οποία παραβιάζει κατάφωρα και θα αποτελούσε βεβήλωση του σημαντικότερου ιερού λατρευτικού χώρου της αρχαιότητας».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα