«Μέσα από τα μάτια τους». 12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο

11:34 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το νέο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, βραβευμένης συγγραφέως από την Ύπατη Αρμοστεία (UNCHR), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ σε συνεργασία με την PRAKSIS, με εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά και φωτογραφίες του Θεόφιλου Βενάρδου.

Ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται το βιβλίο, εμπνεύστηκε από τις ιστορίες των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας της PRAKSIS και πρότεινε τη συνεργασία αυτή στη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και

στις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.

Στο βιβλίο «Μέσα από τα Μάτια τους» τα παιδιά αφηγούνται, σε α’ πρόσωπο, τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες τους και απευθύνουν ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας σε όλο τον κόσμο: Όχι άλλο πόλεμο!

Πέντε χώρες που συγκλονίζονται από τη λαίλαπα του πολέμου. Δώδεκα παιδιά αναγκάζονται να φύγουν ολομόναχα από τις πατρίδες τους για να σωθούν. Ένα ταξίδι σωτηρίας από τον κατεστραμμένο κόσμο τους προς της Ευρώπη της ελπίδας και της σωτηρίας. Αμέτρητα όνειρα μόνα, χωρίς οικογένεια, διασκορπισμένα σε τόπους φιλόξενους, αλλά και αφιλόξενους. Επιβάτες σ’ ένα ταξίδι με άγνωστη κατάληξη. Τώρα είναι εδώ. Οι ελπίδες και τα όνειρά τους ζωντανεύουν και πάλι. Η σκέψη τους στις οικογένειες που έμειναν πίσω. Δώδεκα παιδιά που υψώνουν μια φωνή: Όχι άλλο πόλεμο! Χώρες που συγκλονίζονται από τη λαίλαπα του πολέμου. Δώδεκα παιδιά αναγκάζονται να φύγουν ολομόναχα από τις πατρίδες τους για να σωθούν. Ένα ταξίδι σωτηρίας από τον κατεστραμμένο κόσμο τους προς της Ευρώπη της ελπίδας και της σωτηρίας. Αμέτρητα όνειρα μόνα, χωρίς οικογένεια, διασκορπισμένα σε τόπους φιλόξενους, αλλά και αφιλόξενους. Επιβάτες σ’ ένα ταξίδι με άγνωστη κατάληξη. Τώρα είναι εδώ. Οι ελπίδες και τα όνειρά τους ζωντανεύουν και πάλι. Η σκέψη τους στις οικογένειες που έμειναν πίσω. Δώδεκα παιδιά που υψώνουν μια φωνή: Όχι άλλο πόλεμο!

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου εμπνεύστηκε το βιβλίο αυτό από έναν σπουδαίο άνθρωπο που ήταν γεμάτος για τα παιδιά όλου του κόσμου, για τους ανθρώπους όλου του κόσμου… «Έτσι ήθελε και έτσι το φαντάστηκε. Για να δούμε όλοι μέσα από τα μάτια 12 παιδιών – προσφύγων, που φιλοξενούνται στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων της PRAKSIS, μέσα από τις ιστορίες τους που μου αφηγήθηκαν και κατέγραψα. Μια συνάντηση τυχαία δική μου και δική του σε έναν από τους ξενώνες και η ιδέα έγινε πράξη. Δώδεκα ιστορίες, που εικονογραφήθηκαν από τη Μαρία Μανουρά και βλέμματα παιδιών που φωτογραφήθηκαν από τον Θεόφιλο Βενάρδο, με την ευγενική επιμέλεια και υποστήριξη του Διονύση Βαλεριάνου, εκδότη των εκδόσεων ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ. Αυτό είναι το «Μέσα από τα μάτια τους»: μια γέννηση αγάπης, που κράτησε εννιά μήνες. Κι αναρωτιέμαι πόσο τυχαία μπορεί να είναι τα τυχαία… Κάθε ιστορία από τις 12 που περιλαμβάνει το βιβλίο, που αφιέρωσα στη μνήμη του, έχει κάτι καινούριο να μας διδάξει, μα πιο πολύ αν τις ενώναμε όλες και τις κάναμε μία, είναι ότι η ελπίδα, όπως σημειώνω, είναι αεικίνητη, εργατική, παθιασμένη αγωνίστρια. Αυτό σκέφτομαι πολλές φορές από τότε που το τελευταίο παιδί έβαλε την τελευταία τελεία. Τις μέρες που λιποψυχώ. Κι έδωσα μέσα μου μια υπόσχεση σ’ εκείνον και σε μένα. Να μάθουν όσοι περισσότεροι μπορούν το μάθημα ζωής που εκείνος θέλησε να μου δώσει, να δουν όσοι περισσότεροι γίνεται «Μέσα από τα μάτια τους», δηλώνει στη «Ραδιοτηλεόραση» η συγγραφέας.

Η Φωτεινή ΚωνσταντοπούλουΦωτεινή Κωνσταντοπούλου

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου είναι αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Zει και εργάζεται στην Αθήνα. Στον ελεύθερο χρόνο της, βοηθάει τους ήρωες των ιστοριών της πότε στις ζαχαρένιες και πότε στις αλμυρές αποστολές τους. Ξετρελαίνεται με τα παραμύθια, σαν παιδί. Σαν έφηβη, ταξιδεύει πάντα με πυξίδα το όνειρο.

Ξεκίνησε να αποτυπώνει εικόνες και συναισθήματα που αποκόμισε από τα ταξίδια της, στο πρώτο της διήγημα «Στιγμές» που ταξίδεψαν στις Πρέσπες.

Το δεύτερο βιβλίο της, «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Η συγγραφέας έλαβε τιμητική αναγνώριση για αυτό, αλλά και για την πολύτιμη προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία «Back2School», που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016, έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες». Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, που με την κοινωνική προσφορά τους συμβάλλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

Έχει διοργανώσει σημαντικές δράσεις για τους πρόσφυγες με την υποστήριξη κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα. Κορυφαία υπήρξε η διοργάνωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με την Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και την Ολυμπιακή Ακαδημία της Χώρας, και του συνεορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και της Ολυμπιακής Ημέρας, με την Ολυμπιακή Ακαδημία της Χώρας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η τελευταία διοργάνωση «Get active on olympic day with refugees» επιλέχτηκε στην τελική τριάδα του Peace and Sport International Forum, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της αυτού εξοχότητας Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό του 2ου.

Από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ κυκλοφορεί το τρίτο της βιβλίο της, «Ο Τυροκοφτερός», που αφορά στη διατροφή παιδιών ηλικίας άνω των 7 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα