Μέρκελ – Ολάντ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Ευρώπη – Η διακήρυξη των 27 (video)

22:31 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», δίνουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας. «Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον

τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Τουσκ είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό.

Δηλώσεις Φίτσο

«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα. Τόνισε δε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας» δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει «σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

Πηγή: ΕΡΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Αλ. Τσίπρας: Η κοινωνική ατζέντα μπαίνει στο τραπέζι (video)

Επανεκκίνηση της ΕΕ προσδοκούν οι 27 στην Μπρατισλάβα – Κρίσιμη η κατάσταση λένε Παρίσι, Βερολίνο (video + upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα