Μελβούρνη: «Νέο Ελληνικό Κέντρο στον Yarra»

12:40 20/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα 30 χρόνια που πέρασαν, από τότε που αγοράστηκε το οικόπεδο του Μπουλίν, έγιναν πολλές προσπάθειες και προτάσεις για την αξιοποίησή του, αλλά όλες ναυάγησαν για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω των διαφωνιών στα εκάστοτε Διοικητικά Συµβούλια και τις οικονοµικές δυσκολίες της Ελληνικής Κοινότητας, αλλά ιδιαίτερα από το γεγονός ότι, για το οικόπεδο αυτό και την περιοχή όπου βρίσκεται, πολλοί χωροταξικοί περιορισμοί καθιστούσαν, μέχρι σήμερα, δύσκολη την αξιοποίησή του.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών, η Eλληνική Κοινότητα είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ένα Σχέδιο,

που θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του οικοπέδου του Μπουλίν, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, και ταυτόχρονα θα ενισχύσει οικονοµικά την Ελληνική Κοινότητα, προσφέροντας νέες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες προς τον Ελληνισµό της χώρας.

Το Σχέδιο εστιάζεται στον πυρήνα δραστηριοτήτων της Κοινότητας και συγκεντρώνει υπηρεσίες και οργανισµούς από ολόκληρη τη Μελβούρνη σε ένα κτίριο-ορόσηµο που αποκαλείται «Νέο Ελληνικό Κέντρο στον Yarra».

ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, αναφέρει: «Πρόκειται για ένα σχέδιο µε όραµα, παγκοσμίων προδιαγραφών και αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς των µελών του Διοικητικού Συµβουλίου µας». Και προσθέτει:

«Είναι ένα έργο που ενώνει την παροικία µας προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους τους οργανισµούς να ενωθούν. Βέβαια, είναι κάτι που χρειάζεται πολύ δουλειά ακόµα και ένα κοινό εγχείρηµα µε άλλους». «Είναι ένα έργο το οποίο µαζί µε το νέο κτίριο των 15 ορόφων της Κοινότητας στην καρδιά της πόλης µας µετατρέπει τη Μελβούρνη σε παγκόσµιο Ελληνικό Κέντρο. Θα προσφέρει µία σειρά νέων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, όπως αίθουσες εκδηλώσεων και εκθέσεων, αίθουσες διδασκαλίας, αµφιθέατρο, χώρους αθλοπαιδιών κ.ά».

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Τη διαπραγµάτευση µε αρµόδιους οργανισµούς στο δεύτερο στάδιο αξιοποίησης του οικοπέδου, για την κατασκευή ενός εµβληµατικού «Νέου Ελληνικού Κέντρου στο Yarra», που θα σχεδιάσει ο κ. Μπίλι Καβελλάρης, ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Αυστραλίας. Αυτό το νέο Κέντρο θα στεγάσει:

– Υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωµένων

– Σχολικές εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν την μεταφορά, στο χώρο, παραρτημάτων των σχολείων της Ελληνικής κοινότητας, για την αποταμίευση, πάνω από $100.000 ετησίως από ενοίκια που πληρώνει σήµερα η Κοινότητα.

– Κοινοτικούς χώρους (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα εκθέσεων και αίθουσες συνεδριάσεων) που θα δηµιουργήσουν ένα κοµβικό σηµείο προορισµού, διασκέδασης και έκθεσης αρχείων και συλλογών.

– Χώρους για λειτουργία καφέ ή εστιατορίου.

-Στο τµήµα του οικοπέδου που θα παραµείνει στην πληµµυρίσιµη ζώνη υπάρχουν σχέδια για χώρους αθλοπαιδιών που είναι σε µεγάλη ζήτηση από τους τοπικούς συλλόγους και σχολεία.

Όσον αφορά το οικονοµικό, η Κοινότητα θα εισπράξει πάνω από $10 εκατ. από την πώληση, θα έχει ένα συνεχές εισόδηµα από την υπηρεσία φροντίδας ηλικιωµένων, από την ενοικίαση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και του καφέ-εστιατορίου, καθώς και αποταµίευση άνω των $100.000 ετησίως από τα ενοίκια που πληρώνει σήµερα για την ενοικίαση σχολικών αιθουσών.

Σύµφωνα µε τον Γενικό Γραµµατέα, κ. Κώστα Μάρκο, η πρόταση του Δ.Σ. προσφέρει μια «ιδανική λύση σε ένα χρόνιο δίληµµα σχετικά µε την αξιοποίηση του οικοπέδου, που διαιωνίζεται εδώ και 30 χρόνια».

«Είναι ένα όραµα που αναζητάει η παροικία µας, βασισµένο στις ανάγκες που έχει και θα έχει µελλοντικά,» προσθέτει ο κ. Μάρκος. «Το πολυδιάστατο αυτό έργο θα προσφέρει µια πολιτιστική και εκπαιδευτική υποδοµή, που θα φιλοξενήσει τη δηµιουργικότητα και δραστηριότητα της Ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης. Η λειτουργία ενός γηροκοµείου στο χώρο αυτό, θα βοηθήσει στις υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης σε άτοµα που διανύουν την τρίτη ηλικία».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Κουκουβιτάκης, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «ένα όνειρο της παροικίας που γίνεται πραγµατικότητα».

Ιστορία του οικοπέδου – Μια πορεία 30 ετών

Το οικόπεδο του Μπουλίν αγοράστηκε από την Ελληνική Κοινότητα το 1986 έναντι $500.000 για τη δηµιουργία ηµερήσιου σχολείου και πολιτιστικού κέντρου και για άλλες υπηρεσίες προς τα µέλη και την παροικία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή υπήρξαν δυσκολίες όσον αφορά στην αξιοποίησή του, µε αποτέλεσµα να εξετασθούν τα ενδεχόµενα πώλησης ή και ενοικίασής του.

Σε αυτό συνέβαλαν οι καθυστερήσεις µε τις χωροταξικές ρυθµίσεις και οι οικονοµικές ανάγκες της Κοινότητας µε την αγορά του σχολείου του Alphington.

Αποτέλεσµα ήταν να µην εκπληρωθούν οι αρχικοί στόχοι αγοράς του οικοπέδου και η πώλησή του να αποφασίζεται από τα τότε Διοικητικά Συµβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς τελικά να εφαρµόζονται για διάφορους λόγους οι αποφάσεις αυτές. Τέτοιες αποφάσεις πάρθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις του 1989, 1990 και 1991.

Σύµφωνα με δηµοσιεύµατα του 1989 και µε δηλώσεις του Σάββα Παπασάββα, αν το οικόπεδο χωρίζονταν σε ζώνες θα αυξανόταν η αξία του και µε την πώλησή του θα εξωφλούνταν µεγάλο µέρος του χρέους της Κοινότητας. Αλλά οι ενέργειες του τότε Διοικητικού Συµβουλίου απέτυχαν και το «rezoning» του οικοπέδου δεν έγινε.

Στη Γενική Συνέλευση του 1990 ψηφίστηκε η πώληση του Bulleen µε την πρόβλεψη πως αν η τιµή του δεν έφτανε τα $2 εκ. θα γινόταν Εκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τα µέλη ποιο τµήµα της περιουσίας θα πουλούσαν ακόµη για να µειωθεί το χρέος της Κοινότητας. Τελικά η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε λόγω διαφωνιών στο τότε Διοικητικό Συµβούλιο.

Ακόµη, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του 1992 για την κατασκευή λέσχης στο οικόπεδο τoυ Bulleen δεν τελεσφόρησε, ούτε και υπήρξαν κάποιες σοβαρές προτάσεις για την πώλησή του.

Η Εκθεση Γκίµπσον

Το 1996 ο υπουργός Χωροταξίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης John Thwaites διόρισε µια ειδική Επιτροπή µε σκοπό να εξετάσει εισηγήσεις σχετικά µε τη µελλοντική χρήση του οικοπέδου Μπουλίν και άλλων παραπλεύρων πληµµυρίσιµων ακινήτων.

Το 2000 συστήθηκε τριµελής Επιτροπή από την κυβέρνηση υπό την προεδρία της κας Γκίµπσον για να µελετήσει εισηγήσεις σχετικά µε αίτηση της Κοινότητας µαζί µε την εταιρεία BBC Hardware House για την οικοδόµηση καταστήµατος της εταιρείας και τη δηµιουργία Πολιτιστικού Κέντρου.

Εισηγήσεις στην Επιτροπή έκαναν η Κοινότητα, η Δηµαρχία του Μπουλίν, η εταιρεία Melbourne Water και η Parks Victoria.

Η µελέτη ολοκληρώθηκε το 2003, άλλα λόγω του ότι η εταιρεία BBC Hardware House απέσυρε στο µεταξύ την πρότασή της, τα σχέδια δεν προχώρησαν, αλλά παρέµειναν σε ισχύ τα πορίσµατα της Επιτροπής Γκίµπσον.

Έκτοτε δεν έγινε καµία σοβαρή προσπάθεια για την αξιοποίηση του Μπουλίν. Κάτι που έρχεται να κάνει τώρα το σηµερινό Διοικητικό Συµβούλιο µε µια καλοσχεδιασµένη και υλοποιήσιµη πρόταση.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Keywords
Τυχαία Θέματα