Μελέτη βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης από Γιάννουλη ως Τύρναβο

18:33 8/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη σύμβαση της μελέτης βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, στο τμήμα Γιάννουλη -Τύρναβος, προϋπολογισμού 699.892 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Με τη μελέτη του οδικού τμήματος από την έξοδο της Γιάννουλης έως την αρχή της ανατολικής παράκαμψης Τυρνάβου, ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε επίπεδο μελέτης, ο άξονας της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης, από τη Λάρισα

μέχρι τον Τύρναβο, με συνολικό προϋπολογισμό μελετών 1.598.596 ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης για το τμήμα από τη Λάρισα μέχρι τη Γιάννουλη (παράκαμψη Γιάννουλης), προϋπολογισμού 898.704, ενώ από τον Τύρναβο – Ελασσόνα έως και τα όρια του νομού, οι μελέτες εκπονούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η νέα μελέτη οδηγεί σε έργο διαπλάτυνσης του υφιστάμενου οδικού τμήματος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, παράπλευρο οδικό δίκτυο και 4 ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

«Υπογράψαμε ακόμη μια σύμβαση για τη μελέτη της ανακατασκευής του δρόμου που συνδέει τη Γιάννουλη με τον Τύρναβο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόσθεσε: «Ο υπάρχων δρόμος δεν πληροί τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, γι’ αυτό εκπονούμε μια νέα μελέτη στην οποία ενώνουμε την έξοδο της Γιάννουλης με την είσοδο του Τυρνάβου. Η μελέτη οδηγεί σε ένα χρήσιμο έργο που ενισχύει την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη γρήγορη και ασφαλή διακίνηση των εμπορευμάτων. Παράλληλα πέρα από τις συνθήκες ασφάλειες δημιουργούμε και καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή. Ευχαριστώ τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που με στρατηγική και σχέδιο, σε μια δύσκολη περίοδο έχουν καταφέρει να δημοπρατήσουν 22 μελέτες που οδηγούν σε έργα 800 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Η βελτίωση του υφιστάμενου τμήματος από έξοδο Γιάννουλης έως την αρχή της ανατολικής παράκαμψης Τυρνάβου, είναι απαραίτητη επειδή, όπως αναφέρεται:
-Η σημερινή διατομή του δεν ανταποκρίνεται στους φόρτους και είναι αναγκαίο να επανασχεδιαστεί εφαρμόζοντας τις ισχύουσες προδιαγραφές ΟΜΟΕ.
-Οι συμβολές με το οδικό δίκτυο της περιοχής δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται ατυχήματα κυρίως κατά τις αριστερές στροφές.
-Έχει διαπιστωθεί σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων με μεγάλο αριθμό μετωπικών συγκρούσεων, αλλά και στα σημεία των συμβολών.
-Η πρόσβαση στις παρόδιες εγκαταστάσεις συντελείται από την αρτηρία, λόγω απουσίας παράπλευρου οδικού δικτύου με αποτέλεσμα να μειώνεται η οδική ασφάλεια της οδού.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα