Μείζονος σημασίας για τη διαθεσιμότητα η απομάκρυνση των επιόρκων

19:56 7/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στην απαίτηση των δανειστών να απολυθούν αμέσως οι επίορκοι, «σκαλώνει», η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια ή τα διοικητικά δικαστήρια και χρειάζονται τελεσίδικες αποφάσεις για να τεθούν οι υπάλληλοι σε αργία.

Το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης. θεωρεί αβάσιμο και αυθαίρετο τον αριθμό των 7.000 επίορκων. Μέχρι στιγμής

περίπου 900 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών οι εκκρεμείς υποθέσεις πειθαρχικά υπόλογων υπαλλήλων ανέρχονται σε 3.500.

Από αυτούς, 2.200 υπάλληλοι διώκονται και ποινικά. Η οριστική απόλυση των επίορκων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα επισημαίνει ο Γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

«Δεν αρκεί η πρωτοβάθμια απόφαση, χρειάζεται και δευτεροβάθμια και ενδεχομένως οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια ή στο ΣτΕ», τονίζει ο Λέανδρος Ρακιντζής.

Τυχόν προσφυγή υπαλλήλου στο ΣτΕ χρειάζεται συνήθως 2 με 3 χρόνια για να εκδικαστεί. Καθώς το θέμα των επίορκων έχει μεγάλη σημασία για την διαπραγμάτευση του μέλλοντος των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης προβλέπει να δικάζονται κατά προτεραιότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Την Παρασκευή θα παρουσιαστούν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης οι εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων 6 υπουργείων.

Οι μελέτες αξιολόγησης των 10 υπουργείων προβλέπουν 1.400 λιγότερες οργανικές θέσεις. Οι δομές μειώνονται κατά 42%, ενώ το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις εκτιμάται σε 46,8 εκατομμύρια ευρώ.

«Η επιμονή της Τρόικας για 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα μέχρι το τέλος του έτους και η παθητική στάση που ακολουθεί η Κυβέρνηση δρομολογούν νέα βίαιη συρρίκνωση των Δημοσιών Υπηρεσιών με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την ελληνική κοινωνία», τονίζει η ΑΔΕΔΥ, προαναγγέλλοντας συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων μορφών δράσης, «με στόχο την απόκρουση των επικείμενων απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα