Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το εξάμηνο

11:40 19/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντική βελτίωση κατά 1,4 δισ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σε μεγάλο βαθμό, η βελτίωση προέρχεται από την μείωση των τιμών του πετρελαίου και τις μικρότερες πληρωμές για

εισαγωγές καυσίμων.

Ειδικότερα τον Ιούνιο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,0 δισ. ευρώ, αυξημένo κατά 496 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Ιουνίου του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Τον ίδιο μήνα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ επισημαίνει για το ισοζύγιο του 1ου εξαμήνου:

Το 1o εξάμηνο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 1,4 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 και εμφάνισε έλλειμμα 2,5 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μικρή επιδείνωση.

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων, λόγω της διεξαγωγής μεγάλου μέρους των σχετικών συναλλαγών εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. Σημειώνεται επίσης ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 5,8%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων κατά 14,1%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα, σε σταθερές τιμές, έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα