Μέι:Αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου-Κομισιόν: Η συμφωνία έχει απορριφθεί(video)

19:38 16/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στον απόηχο της πιο βαριάς ήττας που έχει υποστεί βρετανική κυβέρνηση από το 1920 στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την καταψήφιση χθες (432 έναντι 202) της συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ. Πάντως η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο για να αποτραπεί «χαοτική έξοδος». Το μόνο αυτή τη στιγμή δεδομένο είναι ότι στο βρετανικό Κοινοβούλιο

δεν υπάρχει πλειοψηφία για «κανενός είδους» Brexit.

Καμία συμφωνία – Το πιθανότερο σενάριο

Ακόμα κι αν οι Βρυξέλλες δέχονταν παράταση 3-9 μηνών για να αναζητηθεί διαφορετικό σχέδιο για Brexit, είναι εντελώς ασαφές αν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση.

Μπαρνιέ: Η Ε.Ε. θα έκανε νέα συμφωνία με την προϋπόθεση «στενότερης σχέσης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμέσως έτοιμη να απαντήσει θετικά εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας από την τελωνειακή ένωση και την κεντρικά ρυθμιζόμενη ενιαία αγορά», τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

71 Εργατικοί υπέρ νέου δημοψηφίσματος

Το «τεχνικά αδύνατο» ως τώρα σενάριο για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, επανέρχεται καθώς μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε στο δίκτυο France 2 ότι τα νομικά όργανα της ΕΕ έχουν εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα