Μέι: Brexit σημαίνει έξοδος από την ενιαία αγορά – Η Βουλή θα ψηφίσει

15:33 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την στρατηγική της σχετικά με το Brexit παρουσιάσε σε ομιλία της η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι η οποία δεσμεύτηκε να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία της Βρετανίας σχετικά με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός ευρωπαϊκός εταίρος.

Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου,

δήλωσε η Μέι.

Αποτέλεσμα των δηλώσεων Μέι ήταν να καταγράψει η λίρα τη μεγαλύτερη άνοδό της από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit.

Ειδικότερα, η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της η οποία είχε διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης, κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100, που τείνει να ενισχύεται όταν η λίρα υποχωρεί, επέκτεινε τις απώλειές του όσο μιλούσε η Μέι.

Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,275%.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει σταδιακά«ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εφαρμογής μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή, υπογράμμισε.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι όσο το δυνατόν χωρίς τριβές.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Τι θα πει σήμερα η Μέι στην ομιλία της για το Brexit

Keywords
Τυχαία Θέματα